”Svenska” gängkriminella döms till döden

Gängkriget i Sverige har spillt över till andra delar av världen, däribland i Mellanöstern, där flera gängkriminella har sitt ursprung. Skillnaden mot Sverige är dock att mord leder till dödsstraff.

I Sverige har gängkriminaliteten lett till en omfattande våldsvåg. Flera människor har dödats, skadats och fått sin egendom förstörd. Först nu har politikerna börjat diskutera konkreta åtgärder, däribland utvisning av utländska kriminella, samt att dessa ska kunna avtjäna fängelsestraff i hemlandet.

Andra länder har dock en betydligt hårdare syn på gängkriminella som spränger och mördar. Flera länder i Mellanöstern tillämpar dödsstraff, oftast genom hängning (i vissa fall halshuggning eller arkebusering). Att ha svenskt medborgarskap och begå mord i ett sådant land skyddar inte mot lagens strängaste straff.

Frihetsnytt har tidigare granskat etablerad medias påståenden om att de gängkriminella som begår brott utomlands är ”svenskar”. I en stor del av fallen rörde det sig om invandrare med svenskt medborgarskap.

Hotades av dödsstraff – Nu har domen kommit

Mustafa "Benzema" Alijburi. Skärmavbild: Youtube/ RTV KLAN
Mustafa ”Benzema” Alijburi. Skärmavbild: Youtube/ RTV KLAN

I januari mördades den ”svenske” gängledaren Mustafa ”Benzema” Alijburi i Iraks huvudstad Bagdad. Snabbt greps en 19-årig man, som enligt källor ska vara den albanskättade Xhuliano Prenga. Åtminstone två andra män greps för inblandning. Frihetsnytt har rapporterat att de riskerar dödsstraff för mordet.

Under onsdagen ska rättegången ha hållits i Bagdad, rapporterar Aftonbladet. Två av de tilltalade döms till döden, medan en tredje man, en 23-åring, döms till tre års fängelse. Det framkommer inga uppgifter om vilka männen är, men Aftonbladet kallar dem ”svenskar”. Det verkar som att Prenga är en av de som kommer bli hängd.

När straffet kan komma att verkställas är oklart, men domen kommer att överklagas, enligt uppgifter till Aftonbladet.

UD: ”Ska bedöma vilka åtgärder som behövs”

Utrikesdepartementet (UD) säger till Aftonbladet att de har fått uppgifter om dödsdomarna.

”Vi motsätter oss det alltid, överallt och oavsett omständigheter. Det är först när uppgifterna bekräftats officiellt som vi fullt ut kan bedöma vilka åtgärder som behöver vidtas”, skriver man.

Hur hårt myndigheterna kommer jobba för att få mördarna utlämnade till Sverige återstår att se. Frihetsnytt har tidigare rapporterat att varken svensk polis eller åklagare gjort några större ansträngningar för att engagera sig i fallet.

Så här kan det se ut i ett irakiskt fängelse. Skärmavbild: Youtube/ CNN
Så här kan det se ut i ett irakiskt fängelse. Skärmavbild: Youtube/ CNN
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter