Svenska pengar till Ukraina och svenskarna får svälta

I regeringens nya plan för biståndet ska Ukraina få en större summa pengar trots att det inte finns ordentligt med pengar till svenskarna i Sverige. EU-kommissionen placerar Sverige längst ner på listan över ekonomisk tillväxt inom EU. Inte en bra utveckling menar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M). Samtidigt säger Johan Forsell, Sveriges biståndsminister att det enormt stora biståndet man beslutat om till Ukraina är den viktigaste prioriteringen.

På en presskonferens presenterade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) att Ukraina ska få totalt 6 miljarder svenska kronor av skattebetalarnas pengar under perioden 2023 – 2027. Detta samtidigt som Sverige hamnar på sista plats över ekonomisk tillväxt inom EU.

Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Biståndsministern säger samtidigt att stödet till Ukraina är den viktigaste prioriteringen för Sverige och att det är Sveriges största bilaterala biståndsstrategi någonsin. Sverige har sedan februari 2020 gett cirka 22 miljarder kronor till Ukraina vilket är en historiskt extremt hög siffra.

Samtidigt ökar hushållens kostnader

Enligt en ny regional analys av Stockholms handelskammare kommer kostnaderna på grund av årets inflation för en genomsnittlig barnfamilj öka med 70 000 kronor. Orsaken är högre räntor och höjda priser på el, bensin och livsmedel. Detta gräver djupa hål i hushållens ekonomi i Sverige.

Samtidigt skär man ned

Samtidigt skärs det ned inom hälsovård, sjukvård och social omsorg med flera miljarder.

– Totalt cirka 110,4 miljarder kronor ur statens budget för 2023 går till utgiftsområdet hälsovård, sjukvård och social omsorg. En faktisk minskning med cirka 8 miljarder kronor, står det på riksdagens hemsida.

Eva Donell: Vi behöver satsa på våra egna

Frihetsnytt har varit i kontakt med Eva Donell som driver välgörenhetsorganisationen Blågula Korset.

Eva Donell. Foto: Blågula Korset
Eva Donell. Foto: Blågula Korset

Tycker du att det är rimligt att ge Ukraina ytterligare 6 miljarder kronor?

– Nej det är orimligt med tanke på att vi redan givit så mycket pengar till Ukraina och att Sverige inte alls är ett rikt land utan snarare fattigt. Det är bara att kolla vår sjukvård, vår skola och övrig omsorg. Det enda det talas om är ju hur dåligt med pengar det finns och att man tvingas skära ned.

Sverige har redan givit 22 miljarder kronor till Ukraina sedan 2022. Vad tänker du om det?

– Det är rent horribelt då vi räknar med att hela kostnaden sammantaget för hälsa, sjukvård och social omsorg är på 118 miljarder år 2022, och då har man räknat med att få ned kostnaden med 9 miljarder till 109 miljarder. Det motsvarar alltså 25 procent av vad hela detta område kostar på ett helt år. Helt fruktansvärt!

Anser du att alla dessa pengar vi nu ger till Ukraina har en folklig förankring?

– Nej absolut inte. Jag tror att de flesta människor bara vill ha fred och få ett slut på kriget. Sverige har ju skickat 17 miljarder kronor till krigsmateriel till Ukraina. Sanslöst! Jag tror inte svenskarna förstår hur mycket pengar vi ger bort och vad det går till och framförallt inte hur det drabbar Sverige på lång sikt när vi slänger iväg våra pengar på det här sättet.

Vad är din kommentar till att biståndsministern anser att detta med pengar till Ukraina är det mest prioriterade för Sverige?

– Det är ett hån mot det svenska folket att man vräker i väg pengar till alla andra folk förutom det svenska folket när det dessutom är folket själva som skapat dessa pengar.

Vad kan pengarna istället har använts till?

– Givetvis alla våra utsatta äldre i Sverige men även de sjukskrivna och andra utsatta grupper. Men eftersom regeringen inte prioriterar dessa grupper får vi själva göra det. Vill man hjälpa till och stötta utsatta äldre kan man göra det via Blågula Korset. Du kan alltid Swisha en gåva till 123-118 54 95 eller gå in på Blågula Korset för flera alternativ.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Eva har ju alldeles rätt.
  Konflikten i Ukraina måste lösas med samtal och förhandlingar .
  Vettiga och erfarna medlare får sätta sig med parterna och försöka bena ut vad som orsakat denna konflikt.
  Att bara ösa på med vapen orsakar bara ytterligare massdöd av unga inkallade pojkar och män.
  För att inte tala om all förstörelse av egendom , infrastruktur , mark , osv…
  Nu ligger det dessutom massor av minor på marken.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter