Svenska skattepengar till utländsk påverkan

Samtidigt som flera svenska samhällsområden skriker efter pengar väljer att finansiera politiska agendor i andra länder. Ett land tar redan emot stora summor i bistånd och nu utökar politikerna, för att kunna påverka politiken.
George Soros. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED
George Soros. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED

Det pågår demonstrationer i Georgien mot en ny lag som regeringen arbetar för att införa. Den innebär att organisationer som tar emot mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet ska registreras som ”utländska agenter”.

Det kommer att innebära svårigheter för utländska stater, men även privata aktörer, att finansiera politiska agendor i Georgien. En som skulle påverkas är den ökände globalistmiljardären George Soros, som finansierat flera samhällsomstörtande (ofta vänsterextrema) rörelser över hela världen. Detta har därför retat upp globalistiska krafter, som på olika sätt vill sabotera lagen.

I filmer och bilder som sprids från demonstrationer förekommer det nästan lika många EU-flaggor som georgiska flaggor.

”Rysslagen” – hur rysk är den?

Lagen kallas av kritiker för ”rysslagen”. Vad exakt som är ”ryskt” med lagen har ingen förklarat, förutom att en liknande lag infördes i Ryssland 2012. USA och EU har försökt utöva påtryckningar mot den georgiska regeringen. Som svar har den georgiske premiärministern påtalat att USA, med hjälp av NGO:er, försökt genomföra minst tre statskupper de senaste åren.

Stort bistånd blir ännu större

Nu väljer den svenska regeringen att utöka det svenska biståndet till Georgien med ytterligare 11 miljoner skattekronor, rapporterar Dagens Nyheter (DN). Sedan tidigare är de svenska politikerna generösa med svenska skattepengar till Georgien. 2023 skänktes över 230 miljoner kronor i bistånd till Georgien.

– Vi är bekymrade över det här, både för vad det innebär för det georgiska civilsamhällets möjlighet att verka och för att det går stick i stäv med EU-närmandet, säger biståndsminister Johan Forssell till DN.

Bland annat skulle det påverka den skandalomsusade biståndsmyndigheten Sidas verksamhet i Georgien. Sida har blivit uppmärksammad för flera korruptionsskandaler. Just nu sitter en kongolesisk man (med svenskt medborgarskap) häktad för mutbrott under sin tid som biståndschef vid Sveriges ambassad i Zimbabwe.

Av någon anledning fick EU-flaggorna större utrymme än de georgiska flaggorna under protesterna i Georgien. Skärmavbild: Youtube/ Associated Press
Av någon anledning fick EU-flaggorna större utrymme än de georgiska flaggorna under protesterna i Georgien. Skärmavbild: Youtube/ Associated Press

Kritiserar Georgien för samma sak som sker i Sverige

– Det är inte bara den här lagstiftningen som försvårar för organisationerna. Det finns också en retorik från den georgiska regeringens sida där ansikten trycks upp på posters och plakat, där de beskrivs som utländska agenter och som att de springer andra länders ärenden,

Att det svenska etablissemanget själva duktiga på att anklaga maktkritiker för springa ”Ryssland och Kinas ärenden”, är Forsell tyst med.

Sommaren 2023 publicerade Försvarets Forskningsinstitut (FOI), på uppdrag av Säpo, en rapport där flera fria medier, däribland Frihetsnytt, pekades ut som ett ”hot mot demokratin”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter