Svenska staten stäms för psykologisk påtryckning

Den finska medborgaren Linda Karlström stämmer svenska staten som hon menar utsatt henne för ett omfattande intrång i privatlivet och en psykologisk påtryckning som hämmar hennes friheter. Ärendet tas upp i Stockholms tingsrätt den 7 och 8 februari.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att svenska staten stäms för ”psykisk påtryckning”. Det ska vara ”psykologisk påtryckning”. Dessutom angavs felaktigt att advokatbyrån låg i Stockholm, men det är egentligen Göteborg. Det var inte heller Karlström som anmälde programmet till Granskningsnämnden.

Fembarnsmamman Linda Karlström från Kronoby i Finland, som 2020 blev brutalt karaktärsmördad av Sveriges television genom deras dokumentärserie Vaccinkrigarna, stämmer nu svenska staten, rapporterar Hufvudstadsbladet.

SVT:s bedrägliga wallraffande mot Linda

Gymnastiktränaren och fembarnsmamman Linda Karlström från Kronoby i Finland fick tidigt upp ögonen för att vaccination kan innebära stora risker. Hennes äldsta barn drabbades av en vaccinskada när hon var två år. Sedan dess har hon engagerat sig i frågan, föreläst och skrivit artiklar i ämnet med avsikten att få människor att vara lite mer vaksamma mot vaccinanvändning.

SVT tog kontakt med Linda för att göra en dokumentär om hennes arbete med vaccinupplysning och 2020 sändes serien ”Vaccinkrigarna” på SVT. Under seriens gång fick hon god kontakt med en av SVT:s reportrar som uppgav sig vara en orolig blivande och vaccinskeptisk mamma.

Men det visade sig mot slutet av inspelningen att Linda hela tiden blivit lurad och utsatt för så kallat wallraffande, alltså att reportern samlar in material under falsk identitet och med ett helt annat syfte än det de uppgett.

I programmet framställs Linda som kontroversiell och konspiratorisk, precis som så många andra människor som inte står blick stilla i åsiktskorridoren och väntar på att få besked om vad de ska tycka härnäst.

Detta fick konsekvenser för Lindas privatliv. Hon var utsedd till Årets tränare 2020 i Kronoby. Efter serien tog både Kronoby kommun och flera idrottsföreningar avstånd från henne.

Ett mål av det ovanligare slaget

Nu stämmer Linda Karlström svenska staten på 150 000 kronor, samt ränta och ersättning för rättegångskostnader, för sitt medverkande i SVT-dokumentären med motiveringen att hon utsatts för ”psykologisk påtryckning” som hämmar utövandet av hennes livsåskådning och yttrandefrihet.

Målet som väckts mot den svenska staten är ett civilmål av det ovanligare slaget och kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt den 7-8 februari. Justitiekanslern företräder staten i målet.

Stämningsansökan är inlämnad av en advokatbyrå i Göteborg och riktar sig mot svenska staten, som hon genom förvaltningsstiftelsen anser vara högsta ansvariga för innehållet i programserien av Sveriges Television.

Inte oväntat friad i granskningsnämnden

SVT-serien anmäldes till Granskningsnämnden 2021 men nämnden kom, icke överraskande, fram till att produktionen inte hade brustit i fråga om ”opartiskhet och saklighet”.

Karlström har anmält SVT:s ansvariga utgivare för förtal men Justitiekanslern i Sverige inledde ingen förundersökning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter