Svenska ungdomar föredrar en högerregering

Undersökning visar att en majoritet av svenska ungdomar vill ha en högerregering

I en färsk opinionsundersökning från SCB (Statistiska centralbyrån) framkommer det att majoriteten av svenska ungdomar skulle rösta fram en högerregering om det vore val idag och de själva fick bestämma. I en högerregering menas Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. En vänsterregering betecknas av Vänsterpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Beskedet går tvärtemot den allmänna bild som finns att ungdomar skulle vara särskilt vänsterorienterade i jämförelse med övriga åldersgrupper i samhället. Miljöpartiet som anses vara allra mest vänster efter vänsterpartiet fick lägst andel röster och Moderaterna fick högst andel röster bland ungdomarna i undersökningen.

Undersökningen lyftes fram första gången av DN i podden Studio DN. Enligt Hans Rosén på Dagens Nyheter kan resultatet bero på den brottslighet och kriminalitet som finns i Sverige. Kriminalitet är något som unga oftare kommer i kontakt med eftersom att de inte har samma möjligheter som äldre att köpa en dyr bostad i ett säkert område utan tvingas ofta välja det billigare alternativet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Nya lagar tvingas snabbt på plats

Nyans ska hänga Åkesson-docka