Svenska valresultatet förvånar – Varför gick det så för SD?

En nationalistisk och invandringskritisk våg sköljde över Europa i och med EU-valet. Valresultatet blev dock annorlunda i Sverige och det finns olika förklaringar till detta.

Med 6 175 av 6 589 svenska valdistrikt räknade har ett preliminärt valresultat kunnat presenteras. Samtliga riksdagspartier klarar sig över spärren för att hålla sig kvar i Europaparlamentet. Med 4,4 procent klarar sig Liberalerna (L) kvar i Europaparlamentet, vilket även Centerpartiet (C) och Kristdemokraterna (KD) gör med 7,3 procent respektive 5,7.

Samtidigt ökar vänsterpartierna. Socialdemokraterna (S) behåller platsen som största parti med 24,9 procent. Vänsterpartiet (V) ökar med 4,1 procent, från 6,8 procent 2019 till 10,9 procent. Miljöpartiet ökar med 2,3 procent från 11,5 procent till 13,8 procent och blir det tredje största partiet.

Moderaterna (M) ökar med 0,8 procent till 17,6 procent och blir det näst största partiet.

Så många procent får respektive riksdagsparti. Grafik: Valmyndigheten
Så många procent får respektive riksdagsparti. Grafik: Valmyndigheten
SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset/ ATTRIBUTION-SHAREALIKE 4.0 INTERNATIONAL
SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson. Foto: Wikipedia/ Landstingshuset/ ATTRIBUTION-SHAREALIKE 4.0 INTERNATIONAL

Det mest förvånande resultatet

Det resultat som förvånat flest personer är Sverigedemokraternas (SD), som backar med tre procent, från 15,34 2019 till 13,2 i årets val. Det är första gången någonsin som SD backar i ett val. Orsaken till detta är oklar och det verkar råda stor förvirring inom SD.

– Jag tror att vi måste ha tappat till soffan, för hela Tidöblocket backar. Jag förstår inte, vi kan inte ha tappat vänsterut, det tror jag inte, säger SD-toppen Richard Jomshof, enligt Göteborgs-Posten (GP).

– Det är en valrörelse där vi fått utstå ett grepp som vi inte kunnat se i politisk historia med det program som TV4 väljer att sända i en valrörelse, säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson, enligt GP.

Nationalistiska vindar i Europa

Desto bättre har det gått för nationalistpartier runtom i EU. Enligt det valresultat som EU presenterar får tyska Alternativ för Tyskland (AfD) 15,9 procent (och blir näst största parti), österrikiska Folkpartiet (FPÖ) blir största parti med 25,5, medan franska Nationell Samling (RN) blir det största partiet i hela EU med 31,5 procent av de franska rösterna.

Partigruppen Identitet och Demokrati (ID), där RN, FPÖ, belgiska Vlaams Belang och italienska Lega ingår, får 58 av de 720 mandaten i Europaparlamentet. Fram till nyligen ingick AfD i gruppen, men uteslöts nyligen. Hade AfD stannat kvar hade ID fått ytterligare 16 mandat, då AfD ökar med 7 mandat.

I Ungern sitter det nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz säkert med 44,3 procent av rösterna. Samtidigt kommer även nationalistiska Vårt Hemland (Mi Hazánk) in i Europaparlamentet med 6,74 procent, vilket ger dem ett mandat.

Fördelningen av mandat mellan partigrupper i Europaparlamentet. Grafik: 2024 European election results
Fördelningen av mandat mellan partigrupper i Europaparlamentet. Grafik: 2024 European election results

Därför gick det som det gick för SD

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson, ger en kort kommentar om det svenska valresultatet.

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt
Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt

Det finns flera orsaker till att det inte gick bättre för Sverigedemokraterna. Jag tror inte att drevet om de påstådda trollfabrikerna har påverkat så mycket som en del tror. Det som har påverkat, enligt min uppfattning, är dels att Charlie Weimers har varit en förhållandevis okänd politiker, jämfört med Bah Kuhnke. Många har sannolikt röstat på det de känner igen och i EU-valet är det oftare kandidaterna snarare än partierna som drar röster, säger Eriksson.

Sen har det spelat roll att valdeltagandet inte blev så stort som många trott. Miljöpartister är mer engagerade för EU, medan sverigedemokrater, som är EU-skeptiker är mer benägna att strunta i det. Sen tror jag att det har spelat in att SD har velat så mycket fram och tillbaka i hur man ska förhålla sig till nationalistpartier. AfD, FPÖ och Nationell Samling har varit mer konsekventa i sina uttalanden, medan Weimers hoppar mellan att stänga dörren för dem och därefter öppnar för samarbete. Det ser varken bra eller trovärdigt ut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Mycket sorgligt . 😭 Det är obegripligt att Mp & Co har så många %. Minns folk inte hur dyrt det vara att tanka bilen tidigare ??
    Om de grön-röda styrt hade bensinen kostat omkring 30:-/l.
    Vi hade inte heller fått igång planer för byggandet av nya atomkraftverk .
    Valresultatet är ett bevis för att många av väljarna är totalt rubbade. 🤔

    Jag hoppas att resultatet för ”övriga ” ger inspiration till alla små partier att gå fram med en gemensam lista inför riksdagsvalet i Sverige.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter