Svenskar allt mer negativa till islam

Svenskarna är mest positiva till kristendomen, men hela 57 procent är negativa till islam. Detta visar en ny, omfattande SOM-undersökning. Islam har sedan mätningen startades varit den religion som svenskarna värderat mest negativt. När det kommer till flyktingmottagande är det de svenska katolikerna som är mest kritiska.

De senaste decennierna har politiker verkat för en hög invandring från muslimska länder. Nu bekräftar en omfattande SOM-undersökning att svenskarna i mycket hög grad är negativa till islam som religion. I den senaste mätningen är hela 57 procent av de tillfrågade negativa till islam, rapporterar SOM-institutet:

”I den senaste mätningen är det fler än någonsin, 57 procent, som har en negativ inställning till islam och endast 8 procent som har en positiv inställning.”

Institutet skriver även i sin rapport att ”motståndet mot att ta emot flyktingar i Sverige ligger kvar på en relativt hög nivå”. De som är mest kritiska till invandring är inte helt oväntat sverigedemokrater, och de som ställer sig mest positiva är vänsterpartister.

Är positiva till kristendom

Den religion som svenskarna värderar högst är kristendomen där 46 procent ställer sig positiva. Institutet skriver dock att man kan se en ”tydlig ökning i andelen negativa sedan 2005” – något som skulle kunna förklaras med att allt fler svenska medborgare kommer från muslimska länder, och att muslimer är den största minoritetsgruppen i landet.

I denna undersökning fick deltagarna svara på vilken religion de själva identifierar sig med, till skillnad mot tidigare undersökningar. 53 procent definierar sig som kristna, där majoriteten är protestanter. Tre procent av deltagarna svarade att de är muslimer.

Det är dock inom katolicismen som det största invandringsmotståndet finns. Hela 70 procent av de som svarar att de är katoliker tycker att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Marie Demker som skrivit rapporten är en känd vänstertyp .

  Religion är tydligen ofta ett stridsämne.
  Obegripligt …
  Men människor har i alla tider hoppats på att gudar skall ordna olika saker .t.e.x regn…”Indiansk regndans ” har vi ju hört om…vi här hade Oden & Tor ,
  I Indien finns det massor av olika gudar…–

  Katoliker & Ortodoxa har saker som helgon , reliker , fördrivning av onda andar , mm. Och så förutom Jesus , hans mamma Maria och mormor Anna.

  Det verkar finnas ett outtömligt behov av att söka hjälp av ”högre makter ” 🙏😇

  Katolska Kyrkan har utsett ett nytt speciellt helgon som kan hjälpa till med internet-problem. 🤔

  Jag såg ett inslag på YT –från Grekland.–det var en vänlig rund och glad präst som gick runt på ett sjukhus med ett relikskrin …..som påstods innehålla en bit av Jesus mammas livrem/bälte …..de som ville fick pussa på skrinet och pussa på ett guldkors som prästen höll fram….och så fick dom sjuka en välsignelse…och ta prästen i hand—-
  Detta kan tyckas larvigt—men grejen är att om man tror stenhårt på sådana saker så frigör kroppen egna endorfiner som hjälper till att läka sjukdom.
  Så en hel del av patienterna kan bli betydligt piggare.
  Och dom sjuka såg verkligen glada ut över att få besök av prästen. 😇

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter