Mullvad – det enda svenska VPN-företaget där man slipper registrera sig?
Stockholmsföretaget Mullvad startades för att skydda oss andra från maktens spioneri. Mullvads VPN-tjänst har nu fått en halv miljon användare genom att avstå från att registrera dem. VD:n säger att bolagets syfte går före vinstmaximering.
I slutet på 00-talet rasande en hätsk debatt i Sverige om den så kallade FRA-lagen. 2009 klubbades en rad lagändringar som bland annat öppnade för signalspaning på internettrafik som passerar Sveriges gränser. Samma år trädde Ipred-lagen i kraft som gjorde det möjligt att begära ut personuppgifter på misstänkta fildelare.
Det året lanserades också VPN-tjänsten Mullvad av Daniel Berntsson och Fredrik Strömberg. Tanken var att erbjuda en lösning för den som ville kryptera och anonymisera sin internettrafik och undvika övervakning.
– Grundarna reagerade på att FRA-lagen öppnade upp för massövervaking. Det är något Mullvad är emot. Vi är inte emot att polisen sätter en mikrofon här i rummet om de misstänker oss, men att lyssna av alla i förebyggande syfte, det är mindre bra, säger Jan Jonsson, som i dag är vd för bolaget till tidningen Ny Teknik.
Varför använda VPN?
VPN-mjukvaran, som installeras på din dator, skapar en krypterad tunnel mellan dig och en av VPN-leverantörens servrar. All kommunikation med omvärlden utgår sedan från en IP-adress i VPN-leverantörens nummerserie istället för en IP-adress hos din teleoperatör. Detta innebär att
- din teleoperatör kan inte avlyssna, lagra eller analysera din trafik
- servrar som du besöker, exempelvis Google, kan inte ta reda på vem du är genom att fråga din teleoperatör – det enda de vet säkert om dig är vilken VPN-leverantör du har
- du kan välja en utgående server och IP-adress i ett annat land. Det kan vara bra ifall svenska teleoperatörer har blockerat exempelvis ryska nyhetssajter.
Samhällsnytta men ingen garanti
Sedan mitten av 2010-talet har VPN blivit populärt bland vanliga internetanvändare. Idag syns ofta TV-reklam för VPN-tjänster. Mullvad uppger till Ny Teknik att de, de senaste 6-7 åren, haft en tillväxt på 5–10 procent per månad.
– Framför allt är det personer som vill undvika masspaningen från big tech. Stora techbolag bygger sina affärsmodeller på att sälja data om dig, och de har större resurser att samla in data än vad svenska myndigheter har. Det är dessutom en ganska oreglerad marknad, säger Jan Jonsson till tidningen.
Det förekommer fortfarande att web-sajter vägrar släppa in anrop från IP-adresser som de vet tillhör VPN-tjänster. Detta är en styggelse, men för varje ytterligare miljon användare som går via VPN-tjänsterna desto dyrare blir det för nyfikna websajter att fortsätta avvisa VPN-användarna. Därför gör man samhället en tjänst genom att använda VPN.
Emellertid bör man välja ett VPN-företag som man har skäl att lita på. Rent tekniskt sett skulle ett VPN-företag kunna utföra samma spionage mot sina kunder som ett telebolag, särskilt om bolaget kräver registrering och kortbetalning.
Mullvad tar emot betalning i bitcoin och avstår från att kräva registrering. Användaren är ändå inte helt säker mot avlyssning. I samarbete med kundens teleoperatör kan Mullvad teoretiskt sett bedriva samma övervakning som om användaren gått direkt ut på internet.