Svenskar negativa till krigsalliansen Nato

Medan regeringen Kristersson överträffar sig själv i förnedring för att blidka Turkiet till att godkänna ett svenskt medlemskap i Nato, sågar svenskarna krigsalliansen.

Frihetsnytt har flera gånger skrivit om desperationen som regeringsföreträdare uppvisat i att tvinga in Sverige i Nato. Ulf Kristersson har återkommande underkänt den egna yttrandefriheten när han fördömt kritiska yttringar mot Turkiets regering, oavsett om det rör sig om dockor föreställande president Recep Tayyip Erdoğan, eller när den svensk-danske politikern Rasmus Paludan bränner koranen utanför turkiska ambassaden.

Svenskarna däremot verkar inte lika positiva till krigsalliansen som politikerna. När de väl blir tillfrågade, vilket varken den borgerliga eller socialdemokratiska regeringen brytt sig om att göra, då verkar utslaget bli övervägande negativt. Framförallt på Twitter kommer missnöjet till ytan, där flera aktörer hållit omröstningar om både Natos karaktär och huruvida Sverige ska ansluta sig.

Krigshot och kärnvapen på svensk mark

Utöver försöken att underminera den svenska yttrandefriheten har de styrande redan gett smakprov på vad ett medlemskap i Nato kan bjuda på. Frihetsnytt har skrivit om hur Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, målat upp ett scenario där Sverige riskerar att dras in i ett europeiskt storkrig. Bydén försöker ge sken av att krigshotet redan ligger över Sverige, men i själva verket skulle det vara Nato som drog in svenskarna i det. Krigshetsen mötte dock snabbt mothugg från en krigsforskare, som pekade på osannolikheten för ett europeiskt storkrig.

Däremot finns risken att Sverige kan komma att husera kärnvapen på svensk mark. Politikernas svar på kritiska frågor har varit att man inte vill dra röda linjer innan medlemskapet i krigsalliansen har rotts iland, men om de inte markerar klart och tydligt från första början att kärnvapen inte är önskvärt i Sverige, så blir det svårt att dra sig ur senare.

Nato-landet Norge har inte haft några problem att vägra, så det framstår som anmärkningsvärt att (än så länge) alliansfria Sverige inte heller skulle kunna göra det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter