Svenskar röker mindre enligt ny rapport

Enligt en ny rapport från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) röker svenskar mindre än tidigare.

I Sverige har man rökt sedan tidigt 1800-tal men det var först efter första världskriget 1918 som rökning spreds sig stort bland befolkningen. Antalet svenskar som rökte cigaretter ökade för varje år fram till 1970 när de första rapporterna om att cigaretter var farligt kom, först då började antalet rökare att minska.

Rapport visar att antalet rökare minskar

Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) så röker svenskar allt mindre. Enligt rapporten så minskade cigarettkonsumtionen med 47 procent mellan 2003 till 2021.

”Pandemin kan ha påverkat, men det är även en fortsättning på en lång trend av minskat rökande. Det är viktigt att fortsätta följa detta och se om det blir någon uppgång från och med 2022 då många av restriktionerna på grund av pandemin upphörde”, säger Mats Ramstedt, författare till rapporten, i ett pressmeddelande.

Cigarettrökning är bevisat dåligt för hälsan och är även den enskilt största påverkbara orsaken till cancer enligt cancerfonden. Ju färre som röker desto fler blir de positiva hälsoeffekterna bland befolkningen, det vill säga folkhälsan blir bättre.

Försäljningen av snusdosor har ökat med 49%

I rapporten framgår det att snuskonsumtionen utryckt i kilo snus per invånare minskat med 6 procent medan konsumtionen utryckt i antal snusdosor ökat med 49 procent per invånare.

Den motsägelsefulla siffran har att göra med att varje snusdosa innehåller mindre tobak vilket gör att även om den totala snuskonsumtionen i kilo snus minskat så har antalet snusdosor ökat eftersom att varje snusdosa innehåller avsevärt mindre snus än tidigare.

”I detta sammanhang är det värt att nämna att det vita snuset inte ingår i den registrerade tobaksförsäljningen. Så det är alltså det traditionella tobakssnuset som är oförändrat”, säger Mats Ramstedt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter