Svenska stjärnorna åter bäst i världen – får även OS-biljetter

Natten till måndag försvarade de svenska beachvolleybollstjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig sin titel i finalen i världstouren i mexikanska Tepic, rapporterar SVT Sport. Det innebär även klartecken för OS i Paris i sommar där de är stora medaljfavoriter.

”Vårt stora mål har uppnåtts”

Duon besegrade brasilianarna George och André med 2-1 i set med siffrorna 21-17, 19-21, 15-10 och försvarade därmed titeln från förra året. 2022 blev de även Europamästare. Förbundskapten Rasmus Jonsson, säger i ett pressmeddelande att utvecklingen vi fått är helt fantastisk.

Att kvala in till OS har varit vårt stora mål sedan vi började den här satsningen tillsammans. Att vi har lyckats och fått den utveckling som vi har fått är helt fantastiskt.

Första svenskarna på 20 år

David Åhman under EM-finalen i München för två år sedan (2022). Foto: Wikipedia /Granada

Det viktigaste var kanske att de blev klara för OS-spel i Paris i sommar. Fastän de sedan tidigare var uttagna av Sveriges olympiska kommitté (SOK) och hade spelat ihop tillräckligt med rankningspoäng, var det inte tillräckligt. De behövde även – i enlighet med volleybollens kvalregler – spela ytterligare en tävling för att bli formellt klara för OS-spel, som ett av 24 par.

OS-debut innebär för svenskarna ett nytt kliv i en raketkarriär där de inom loppet av några få år blivit två av sportens främsta. Därmed blir de första svenskarna som deltar i beachvolleyboll sedan OS i Aten 2004. Då slutade Björn Berg och Simon Dahl på en nionde plats.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter