Svenskt krypande för Turkiet imponerar inte på Finland

Den svenska regeringens ständiga krypande inför Turkiet för att släppas in i Nato väcker kritik i Finland. Ulf Kristerssons fördömande av dockaktionen får hård kritik av grannlandet.

Det verkar som att de finska politikerna är mer måna om sin integritet och värdighet än sina svenska kollegor. Sedan makttillträdet har regeringen Ulf Kristersson återkommande försökt ställa sig in hos Turkiet för att få landet att godkänna Sverige som medlem i krigsalliansen Nato. Det har varit lättare sagt än gjort eftersom Turkiet återkommande förargats av svensk yttrandefrihet.

Det senaste fallet, när en docka föreställandes Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hängdes upp utanför stadshuset i Stockholm, har lyft fram hur mycket regeringen är beredd att sälja ut för att få in Sverige i krigsalliansen. Trots att aktionen var helt laglig gick Kristersson, utrikesminister Tobias Billström, samt riksdagens talman Andreas Norlén ut och fördömde den.

Frihetsnytt skrev under gårdagen om den hårda kritik som yttrandefrihetsexperten Lars Funcke riktat mot regeringsföreträdarna. Att som politiker uttala sig om en opinionsyttring är ett sluttande plan som kan resultera i att yttrandefriheten stryps, menar Funcke.

Finland: ”Ha is i magen”

Tommy Westerlund
Tommy Westerlund. Foto: Wikipedia/ Bengt Oberger

I Finland, som också aspirerar på ett medlemskap i Nato, väcker den svenska regeringens ständiga kryperier inför Turkiet förvåning. Den svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladets ledarskribent Tommy Westerlund säger till Dagens Nyheter att många i Finland överraskades av det medhåll som de svenska politikern gav till den turkiska kritiken. För att blidka Turkiet är den svenska regeringen beredd att vända sina principer ryggen.

Den finske diplomatveteranen René Nyberg håller med Westerlund och säger till DN att Finland inte kommer att spela det spelet med Turkiet. Om det kommer sådana krav gäller det att ha is i magen.

Riksdagsledamoten för Svenska Folkpartiet i Finland, Eva Biaudet, reagerade starkt när den svenska regeringen tog avstånd från den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD. Enligt henne är det snarare viktigt att framhålla den egna rättsstatens funktionalitet och inte låta en utländsk aktör pressa en till inrikespolitiska eftergifter.

Allt för att få komma med i Nato

Den svenska regeringen har återkommande visat hur mycket den är beredd att offra för att, utan folkomröstning, tvinga in Sverige i krigsalliansen. Ministrarnas fördömanden av dockaktionen är bara det senaste. För snart två veckor sedan skrev Frihetsnytt om hur Billström var beredd att sälja ut svensk yttrandefrihet och driva igenom lagförändringar som skulle passa Turkiets krav.

Medan Nato-landet Norge har tvärvägrat att tillåta kärnvapen på sitt territorium, har både den svenska regeringen och överbefälhavaren Micael Bydén vägrat att ge några klara besked om hur man kommer ställa sig vid en begäran om kärnvapen på svensk mark.

Det återstår att se hur mycket som den svenska regeringen slutgiltigt är beredd att sälja ut för att Sverige ska få en plats i krigsvärmen. Samtidigt har den senaste tiden visat att de inte kommer att kunna göra det utan att möta massivt mothugg.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter