Svenskt lantbruk går bra mitt i krisen

För inte så länge sedan sågs det svenska jordbruket som Sveriges viktigaste näring. Problemen för svenskt lantbruk har därefter varit många, efter EU-medlemskap och globalisering. Nu ger en större undersökning hopp om återhämtning. Krisen i matprisutvecklingen är inte nödvändigtvis en kris för svenskt lantbruk.

Undersökning ger positiv bild

Svenskt lantbruk är inte entydigt krisdrabbat, enligt SVT. Undersökningen Lantbruksbarometern genomförs årligen av firman Ludvig & Co (f.d. LRF Konsult) och ger en bred bild av tillståndet och lönsamheten i lantbrukssektorn.

Undersökningen visar att 44 procent av lantbrukarna ser lönsamheten som god. För 14 procent är situationen bättre än vid förra undersökningen.

Man skiljer undersökningstekniskt på fyra delbranscher: grisköttsproducenter, växtodlare, nötköttsproducenter och mjölkproducenter. Men alla upplever högre lönsamhet än tidigare. Allra bäst går det för mjölkbönderna, inte minst för att mjölkpriset gått upp 40 procent sedan årsskiftet 2022/2023 från redan historiskt höga nivåer.

Ljus i mörkret

Lantbruket lider lika mycket som många andra branscher av inflation, kronfall och dyrtid. De kostnader som finns är till stor del i utländsk valuta, när bland annat gödningsmedel och diesel köps in. Intäkterna är däremot i svenska kronor, när produkterna köps av svenska konsumenter.

Kronfallet har tydligen också gynnat svenskt lantbruk, vilket gör svenska lantbruksprodukter billigare för konsumenterna, jämfört med utländska produkter, enligt Jordbruksaktuellt. Ofta är det så att bara en liten prisskillnad kan vara tillräcklig för konsumenten, och den lantbrukare som kan öka sin försäljning bara lite, får ofta bra betalt i styckpris räknat.

Det är en lång väg kvar tills svenskt lantbruk återfår den status i opinionen som det en gång hade. Men en del av den utvecklingen är förstås att svenskt lantbruk återtar sin lönsamhet och undersökningen för 2023 visar att den processen har börjat.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter