Svenskt medaljregn i skidskytte-VM

I skidskytte-VM tog Sverige medaljer i samtliga valörer. Aldrig tidigare har Sverige tagit så många medaljer i ett mästerskap. Det innebär ett ordentligt steg framåt för svenskt skidskytte i form av tillskott av nya förmågor och pengar till idrotten. Igår kväll hyllades de svenska hjältarna av familj, supportrar och media när de kom tillbaka till Sverige.

I skidskytte-VM i tyska Oberhof mellan den 8–19 februari tog Sverige totalt 11 stycken medaljer. 5 brons, 3 silver och 3 guld vilket är en stor bedrift för Sverige som aldrig tidigare tagit så många medaljer i ett mästerskap.

Att jämföra med VM i Pokljuka 2021 där Sverige tog 6 medaljer så är detta inget annat än en stor succé.

Fyra svenskar, 11 medaljer

Linn Persson och Hanna Öberg
Linn Persson och Hanna Öberg. Foto: Wikipedia/ Sandro Halank, Wikimedia Commons

I avsaknaden av Sveriges stora stjärna och medaljhopp Elvira Öberg, som inte kunde vara med på grund av sjukdom, tog istället systern Hanna Öberg upp kampen om medaljerna.

Hanna Öberg tog totalt fyra medaljer varav två guld. Sebastian Samuelsson tog fyra medaljer varav en guld och Linn Persson tog sina första två individuella mästerskapsmedaljer någonsin.

Martin Ponsiluoma tog silver tillsammans med Samuelsson som fick guld i VM:s sista lopp vilket innebar att Sverige lyckades slå den hittills oslagbara norrmannen Johannes Thingnes Bo.

De svenska hjältarna belönas rikligt

Sveriges segrar har inneburit att över 3 miljoner kronor betalats ut i prispengar. Den som fick mest var Hanna Öberg som kammade hem 897 000 kr. Därefter fick Sebastian Samuelsson 682 000 kr och Linn Persson 517 000 kronor.

Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson. Foto: Wikipedia/ Sandro Halank, Wikimedia Commons

En knackig start som vände till succé

VM:et började dock knackigt med gevärsproblem för Samuelsson redan under första tävlingsdagen, tätt följd av medaljhoppet Elvira Öbergs förkylning som gjorde att hon blev borta i fem dagar. Hanna Öbergs Silver och Linn Perssons brons i sprinten kort därefter tände dock hoppet och Samuelssons dubbla brons (i jaktstarten och 20-km-loppet) fick det mesta att lossna.

Därefter blev det fler guld- och silvermedaljer för de tre och än var inte VM över. Både herr- och damlandslaget tog varsin bronsmedalj i stafetten, samtidigt som Ponsiluoma svarade för en oväntad silvermedalj i masstarten. På det stora hela, ett fantastiskt VM för det svenska skidskyttelandslaget.

Intervju med elitidrottare

Alexander Söderberg
Alexander Söderberg. Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytt har intervjuat elitidrottaren Alexander Söderberg om VM.

Alexander hur ser du på denna oerhört stora framgång för Sverige som skidnation?
– Detta är oerhört bra för Sverige och svensk idrott. Men det är inte bara för idrotten detta har en betydelse utan även för svenskarnas självförtroende. Vi svenskar behöver känna att vi är duktiga och framgångsrika för det påverkar vårt självförtroende som folk.

Hur tror du detta kommer att påverka skidskytteidrotten?
– Jag tror att många ungdomar kommer att börja med skidåkning och skytte när de får se dessa framgångsrika tjejer och killar på TV som Sverige kan frambringa. Tror att det påverkar inflödet av nya förmågor enormt mycket.

Finns det något du vill säga till våra svenska hjältar?
– Ja, att jag är stolt över att vara svensk när jag ser deras fantastiska bedrifter. Detta inspirerar även mig att kämpa lite till i min idrott.

Fakta om skidskytte
- Skidskytte är en vintersport som utgör en kombination av två sporter. Längdskidåkning och skytte. 
- Sporten har sitt ursprung i Norge, som en militär disciplin. Det var först 1960 som sporten blev en återkommande olympisk idrott.  
- 1958 arrangerades första världsmästerskapet i skidskytte för herrar i Saalfelden, Österike.
- 1984 arrangerades första världsmästerskapet i skidskytte för kvinnor i vinterspelen i Albertville.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter