Sverige får en ny överbefälhavare

Artikeln har uppdaterats
Under fredagseftermiddagen meddelade regeringen plötsligt att Sverige får en ny överbefälhavare för Försvarsmakten.
Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén. Foto: Wikipedia/ Jopparn/ CC BY-SA 4.0 DEED
Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén. Foto: Wikipedia/ Jopparn/ CC BY-SA 4.0 DEED

Den 30 september 2024 kommer Sveriges nuvarande överbefälhavare, Micael Bydén, att lämna sin post. Detta meddelade statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson på en pressträff under fredagseftermiddagen.

Valet har fallit på chefen för försvarsstaben, generallöjtnant Michael Claesson. Han kommer tillträda posten den 1 oktober. Han har bland varit insatschef, tjänstgjort som rådgivare hos utrikesdepartementet, samt tjänstgjort i både Kosovo och Afghanistan.

Engagerad i Nato

Claesson berättade själv under pressträffen att han kommer fokusera på att hålla den kurs som Försvarsmakten befinner sig på. Han pekade även ut Ryssland som det största hotet mot Sverige, både politiskt, militärt och i fråga om cybersäkerhet.

Utöver sin tjänstgöring hos Natostyrkorna i Kosovo har han haft en stor kontakt med Nato för Försvarsmaktens räkning. Han har varit rådgivare för Sveriges Natodelegation vid krigsalliansens högkvarter i Bryssel. I ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida lovar han att fortsätta ”integrera” Sverige som medlem i Nato.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

6 KOMMENTARER

  1. Så de hitta ett NATO-luder till. Återstår att se om han är PRIDE-luder dessutom.
    Jag hade egentligen räknat med att de skulle ”äntligen tillsätta en kvinna”, d.v.s. admiralskan Ewa Skoog Haslum, men eftersom hon inte blev det, så måste hon varit för hopplöst inkompetent, som alla de andra nya kvinnliga toppcheferna, RPC, Säpo, MUST, etc-etc

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter