Sverige går med i globalt övervakningsprogram

Sverige har utan någon större eftertanke gått med i Natos nya rymdprogram, vars syfte är att förbättra underrättelsearbetet. Ambitionen med projektet är att kunna samla in information varsomhelst, närsomhelst. Ett verktyg för omfattande övervakning, med andra ord.

Under onsdagen gick Nato ut med ett pressmeddelande om att 16 medlemmar i krigsalliansen, tillsammans med de inbjudna deltagarna Sverige och Finland, skulle samarbeta i vad som beskrivs som ett nytt ”rymdprojekt”. Programmet, som fått namnet Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS) beskrivs som det ”största rymdprojektet i Natos historia”.

Det handlar dock inte om att bedriva forskning om rymden, utan snarare om att samla in underrättelser på jorden. I ett bifogat dokument till pressmeddelandet står det att programmet ska möjliggöra en ihållande övervakning, där Nato kan hämta in information, oavsett vilken tid eller plats det rör sig om. Vad det konkret innebär är ett program som ska kunna registrera all aktivitet på jorden.

Några begränsningar av programmet framgår inte i vare sig pressmeddelandet eller det bifogade dokumentet. Det innebär med all sannolikhet att det rör sig om ett program som även kommer att användas för att övervaka civilbefolkningen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter