Sverige ger ytterligare 600 miljoner till Ukraina

Sverige väljer att skänka ytterligare 600 miljoner kronor till Ukraina och har sedan tidigare redan gett 5,2 miljarder kronor. Beskedet får användare på sociala medier att rasa ”Sthlm central är fylld med hemlösa. Godhetsapostlarna skickar gärna miljarder till korrupta länder istället för att ta hand om våra egna behövande.”
Johan Forssell
Johan Forssell. Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet

Regeringen beslutar att utöka stödet till Ukraina med ytterligare 600 miljoner kronor, tillkännager utrikesdepartementet i ett pressmeddelande. Detta meddelas kort efter att regeringen i november offentliggjorde Sveriges största stödpaketet hittills.

– Som inkommande EU-ordförande vill jag skicka en stark signal om att Sverige står sida vid sida med Ukraina. EU är Ukrainas framtid. Det ska det inte råda något tvivel om, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Enligt regeringens hemsida har Sverige sedan tidigare bidragit med 5,2 miljarder svenska skattekronor till Ukraina i både militärt men också humanitärt stöd.

Kritiker rasar på sociala medier

Beskedet om det utökade stödet har fått många att bli upprörda med tanke på de svårigheter som Sverige själv går igenom. Flera pekar på den stora mängd hemlösa Sverige har och undrar varför regeringen inte prioriterar dessa först.

Den omfattande korruptionen är också något som många kritiserat och ifrågasätter om pengarna verkligen går dit de är avsedda. Ukraina har historiskt haft mycket problem med storskalig korruption vilket är något som Europeiska Revisionsrätten skrivit en särskild rapport om 2021.

”Ukraina har lidit av korruption – särskilt storskalig korruption – under många år.” ”Storskalig korruption definieras som missbruk av makt på hög nivå som gynnar några få och orsakar allvarlig och omfattande skada för individer och samhället. Oligarker och särintressen är grundorsaken till denna korruption.”, står det bland annat i rapporten.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter