Sverige har fått sin första nationella säkerhetsrådgivare

Veteran inom försvarsmakten, diplomatkåren och ”psykologiskt försvar” axlar den nya rollen

Med hänvisning till det alltmer osäkra utrikespolitiska klimatet har regeringen beslutat att utse en nationell säkerhetsrådgivare med ansvar för det säkerhetspolitiska agerandet och landets krishantering. Valet föll en på person som i nuläget ansvarar för att bekämpa ”desinformation”.

Under torsdagen beslutade regeringen att utse en nationell säkerhetsrådgivare, med ansvar för att samordna Sveriges säkerhetspolitiska agerande och se till att Sveriges krisberedskap är aktuell och kan fylla sin funktion vid behov. Den nya posten kommer att utgöra en del av Statsrådsberedningen.

Valet för nationell säkerhetsrådgivare föll på Henrik Landerholm, överstelöjtnant i reserven och för närvarande generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar, den instans som ansvarar för att ”förebygga otillbörlig informationspåverkan”, vilket innebär ett bekämpande av information som inte godkänts från etablerat håll. Denna nya myndighet, vars uppdrag startade i januari 2022, har redan gjort sig ett namn som en alarmistisk aktör, som ser skämt som ett politiskt hot.

Vidare tjänstgjorde han under tio år, 2011-2021, i utrikesförvaltningen och ledde under två år det svenska bidraget till den amerikanska ockupationen av norra Afghanistan. Efter det tjänstgjorde han som ambassadör i Lettland och Förenade Arabemiraten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter