Sverige har större problem med korruption än tidigare trott

Det har länge funnits en uppfattning om att Sverige är ett land som är befriat från korruption. Det visar sig ha varit en bedräglig självbild och problemen med korruption och mutor är större än vad många tidigare trott.
Anna Kinberg Batra. Foto: Wikipedia/ Per Pettersson/ CC BY 2.0 DEED
Anna Kinberg Batra. Foto: Wikipedia/ Per Pettersson/ CC BY 2.0 DEED

Korruption, att personer på makt- och ansvarspositioner låter sig köpas eller på olika sätt gynnar sig själva, är något som många svenskar förknippar med andra länder. Att det skulle förekomma korruption i Sverige är det många som inte har trott. Denna uppfattning börjar alltmer motbevisas.

Frihetsnytt rapporterade under den föregående veckan att den tidigare Moderat-ledaren, och nuvarande landshövdingen i Stockholms län, Anna Kinberg Batra avslöjats med att ha ordnat ett toppjobb åt sin bästa vän. Trots krav på att offentliga tjänster ska utannonseras öppet, satte man bara upp en lapp om tjänsten i receptionen, vilket ledde till att inga andra sökande kunde konkurrera om tjänsten.

Mutbrotten ökar

Nu har den ideella föreningen Institutet för mutor (IMM) tagit fram en rapport som talar för att korruption är ett växande problem. Sedan 2020 har antalet åtal för mutbrott tredubblats. 2020 låg antalet på 38 åtal, 2023 var det uppe i 96 åtal. 74 av dess ledde till fällande dom, varav 17 innebar fängelsestraff.

Det område där flest mutbrott rapporterats är transport- och fordonssektorn. Det rör sig om elever som köper sig fria från examinationer på trafikskolor och besiktningar där man godkänner bilar, som egentligen inte borde godkännas.

Även ordningsmakten (polisen, ordningsvakter och passtjänst) och vård och omsorg förekommer mutbrott.

Den vanligaste mutan består av pengar (framförallt kontanter som är svåra att spåra), men det kan även röra sig om sakgåvor (mobiler, bilar och andra föremål), resor eller tjänster.

Stort mörkertal

Parul Sharma. Skärmavbild Youtube/ Realtid Redaktionen
Parul Sharma. Skärmavbild Youtube/ Realtid Redaktionen

Antalet mutbrott som leder till åtal har ökat, vilket tyder på att folk börjar bli mer medvetna om problemet och anmäler när de stöter på det. Det säger Parul Sharma, tillförordnad generalsekreterare för IMM, i en intervju med Svenska Dagbladet (SvD).

Även om åtalen ökar, så verkar mörkertalet vara stort och det finns fortfarande en bild av att Sverige inte har problem med korruption.

– Jämför man med det tyder utfallet på ett oroande och väldigt, väldigt stort mörkertal. Sverige är ett exportberoende land med många utländska kontakter och hög grad av offentlig upphandling. Vår självbild och det rykte vi har motsvarar inte verkligheten. Jag skulle vilja se en rejäl folkbildning i ämnet, säger Sharma till SvD.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Korruptionen i Sverige sker på ett slugare och mer dolskt sätt…

    den politiska klassen ger varandra landshövdingeposter , ambassadörsposter , GD , myndighetschefer osv. i all oändlighet …

    Vi andra kan inte ge en tjänsteman t.e.x 5000:- för att kommunen skall ge OK till en friggebod som råkat hamna 35 cm för nära en skog som ägas av kommunen…..ett fall jag läste om nyss..
    Boden har stått på samma plats i minst 50 år….men så fick någon för sig att begära tillsynsärende av kommunen som konstaterade att boden stod för nära kommunens skog .

    Om skogen ägts av en privatperson hade det räckt med OK från denne–men kommunen kunde inte ge OK…pga byråkrati.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter