Sverige kan stoppa EU-förslag som hotar svensk jakt

Ett EU-förslag vill totalförbjuda bly i ammunition vilket skulle förstöra svensk jakt för alltid. Nu säger Sverige nej till förslaget och hoppas få med sig andra på tåget för att sätta stopp för det.

Ett lagförslag från EU vill totalförbjuda användningen av bly i ammunition eftersom EU anser att det utgör en miljöfara. I lagförslaget står det att användning av blyhagel överallt inom 100 meter från det som kallas ”våtmark”, något som på EU-språk kan betyda en tillfällig vattenpöl, ska förbjudas.

Detta skulle förlama svensk jakt fullkomligt eftersom Sverige till skillnad från större delen av EU är regnigt och vattenrikt. I praktiken skulle det förbudet gälla i princip hela Sverige.

Inte ens miljöministern står bakom EU-förslaget

Romina Pourmokhtari. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Romina Pourmokhtari. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Under helgen meddelade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen kommer att säga nej till EU-förslaget om ett totalt förbud mot bly i ammunition.

Regeringen anser inte att de undantagsregler som förslagits i förslaget är tillräckliga för att skydda jakt- och sportskyttet i Sverige. Pourmokhtari kan förvisso hålla med om miljöfaran men kan ändå inte stå bakom förbudet.

– Bly från ammunition utgör en miljöfara, men den befintliga regleringen är tillräckligt restriktiv. Jag kan inte stå bakom detta långtgående förbud, säger Pourmokhtari i ett uttalande till Svenska Jägareförbundet.

Peter Kullgren. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Peter Kullgren. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Kullgren framhäver att förbudet inte går att implementera i Sverige och att det för många jägare inte finns ett alternativ till blyammunition.

– Vi vill inte ha ett totalförbud mot blyammunition. För många jägare är blyfri ammunition inte ett alternativ. Det handlar om risk för rikoschetter, skadskjutningar och djurlidande, säger Kullgren till Svenska Jägareförbundet.

Hoppas att andra länder följer Sverige

Kullgren och Pourmokhtari säger nej till förslaget som det ser ut idag och regeringen hoppas nu att andra medlemsländer i EU följer det svenska exemplet.

Regeringen hoppas finna stöd för sin linje hos andra länder med samma starka jakt- och skyttetradition som Sverige, står det bland annat i uttalandet.

På Svenska Jägareförbundet välkomnar man beskedet från ministrarna men lyfter även fram att det inte är lätt att stoppa EU-kommissionen och att samarbete är ett måste för att lyckas.

– Vi välkomnar beskedet från regeringen. Det är bra att den jobbar för att skydda och bevara förutsättningar för jakten och skyttesporten i Sverige. Men det blir ingen enkel uppgift att stoppa EU-kommissionen. Därför är det viktigt att Sverige driver frågan tillsammans med andra länder i EU, säger Peter Eriksson på Svenska Jägareförbundet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter