Sverige måste åter bli självförsörjande på mat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Vi måste göra oss oberoende av EU:s eventuella krav

Makthavarna de senaste decennierna har sett till att rasera Sveriges självförsörjningsgrad avseende mat från 75 procent i början av 90-talet till endast 50 procent idag. Detta måste vi ändra på, hävdar skribenten.

I Sverige finns det en underström i debatten, en underström som drivs av makthavare och proffstyckare, som går ut på att Sverige ska vara världens modernaste land, alltid oavsett. Detta verkar vara oberoende av vad som är bra för Sverige och oss svenskar och av vad vi själva tycker. EU, urbanisering, globalisering… allt ska gå fort, fort, fort. Och den som tycker något annat är bakåtsträvare. Nationalist. Eller andra ord som uppfattas som fula och som man kan få kastade mot sig om man tycker annorlunda.

Detta gäller också vår matförsörjning. Sverige är idag inte mer än till 50 procent självförsörjande på mat, till skillnad från Finland som är till 80 procent självförsörjande. Självförsörjningsgraden har gått ner från början av 1990-talet, när Sverige var till 75 procent självförsörjande. Politiken som har tagit oss hit är medveten. Vi ska köpa mat utomlands ifrån, har makthavarna bestämt.

Sverige måste tillbaka till att vara herre i sitt eget hus och självt klara sin matförsörjning.

Nationellt oberoende livsviktigt

Den som måste be andra om mat har inte kontroll över sin egen situation. Det är lätt att säga att vi kan köpa mat. Och det kan vi idag. Vi har ett bra bytesbalansöverskott att köpa mat för. Men vad händer i morgon? Vad händer om EU ställer krav på oss för att släppa fram matleveranser till oss, till exempel att vi ska ta emot många fler migranter? EU och EU-länder har dragit stor nytta av att Sverige har tagit emot så oerhört mycket migranter under åren, så att andra har sluppit. Principen att Sverige ska betala och att Sverige går att pressa har satt sig.

Med Turkiets utpressning mot Sverige i samband med Natoansökan ser vi också att principen är i användning redan idag, trots att det inte gäller mat i det fallet. Men så kan det bli.

Säkerhet till liv och hälsa

Vi månar idag om liv och hälsa i Sverige på ett sätt som kan förefalla överdrivet i ett internationellt perspektiv, med cykelhjälmar, flytvästar och varningstexter på cigarettpaket. Men en enorm förbisedd hälsofara är att bli utan mat. Om Sverige inte får matleveranser på en vecka, så dör oerhört många svenskar. Hur många kan vi bara gissa. Det borde vara samma typ av risk som en kärnkraftsolycka – det får helt enkelt inte hända. Men hur mycket debatteras risken för matkris jämfört med kärnkraftsrisker, trots att matkrisen säkert tar död på fler svenskar?

Andra länders rätt till livsmedel

Kriser i världen tenderar ofta att bli globala, för världen är globaliserad och länder och regioner fungerar ofta som kommunicerande kärl. Är det brist på mat i Sverige, så är det säkert brist på mat annorstädes också. Vi har ett ansvar att inte ta maten från andra länder utan hjälpa oss själva och inte fortsatt bidra till överförfrågan på livsmedel. Mat konsumeras bäst där den produceras och kriser är oftast också transportkriser. Det gäller även mat.

Sverige som en del av ett handelssystem

Många säger att Sverige i den moderna världen ska vara en del av ett större system med specialisering på det som var och en är bäst på och handel mellan stater med allt som behövs. Allt man behöver ska man kunna köpa, bara man har pengar, vilket man ska ha genom att man är väldigt bra, nästan bäst på något, till exempel telekommunikation och stridsflygplan i Sveriges fall. Det kallas för terms of trade och med bra terms of trade kan man till exempel sälja dyra stridsflygplan och köpa billig mat.

Men det här handelssystemet är ömtåligt. Det visades inte minst under Covid-krisen, när containers inte längre fanns på samma plats som varorna som skulle transporteras i dem. Kostnaden för att ta en container från Kina till Europa steg från 2 000 dollar till 10 000. Världshandeln höll på att stanna.

Hjälp svenskt jordbruk att hjälpa oss svenskar

Sverige och svenskarna behöver sin mat, och mat som säkert kommer fram och ut till konsumenterna. Kostar det lite mer, så får det kosta lite mer. Det är samma princip som en försäkring.

Då behövs ett svenskt jordbruk med uthållig produktionskapacitet, med diesel till rimligt pris och en landsbygd som fungerar med samhällsservice och polis. Missväxt, som förr behöver inte vara ett problem med moderna jordbruksmetoder. Och då får vi svenskar mat på bordet på ett säkert sätt, som vi har fått i alla tider. 

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter