Sverige näst bäst i världen inom innovation

Sverige rankas på andra plats i världen när det gäller innovationer. Göran Marklund på Vinnova säger att det beror på vår svenska kultur.

Sveriges framgångar som uppfinnarland uppmärksammas idag av Dagens Nyheter. Vi är bäst i EU när det gäller innovationer enligt EU-kommissionens index European Innovation Scoreboard. Och i hela världen kommer vi på andra plats, endast överträffade av Schweiz, enligt FN-organisationen WIPO:s årliga mätning Global Innovation Index.

Göran Marklund, ställföreträdande generaldirektör på innovationsmyndigheten Vinnova, säger till DN att detta till stor del beror på den svenska kulturen.

– Vår långa historia av fred, demokrati, hög tillit mellan människor och till samhällsinstitutioner, och bra samspel mellan arbetsmarknadens parter har skapat en bra grogrund för satsningar på innovation.

Några av de uppfinningar som placerat Sverige på världskartan och som räknas upp av DN är dynamiten, kylskåpet, tetra pak, tändstickan, temperaturskalan Celsius, det sfäriska kullagret, pacemakern, ångturbinen, Skype och Spotify.

Som läsaren förmodligen känner till kunde den listan utökas med bland annat den moderna skiftnyckeln, rörtången och hela Linnés biologiska klassificeringssystem.

Marklund pekar också ut flera andra orsaker till svenskars talang för innovation, bland annat hög utbildningsnivå och en stabil budget för forskning. Han berör dock inte frågan om uppfinningsrikedom är kopplad till hög intelligens, en hypotes som stöds av många vetenskapliga studier.

WIPO:s lista över världens mest innovativa länder domineras helt av länder med europeisk befolkning, med undantag för Sydkorea och Singapore.

1. Schweiz

2. Sverige

3. USA

4. Storbritannien

5. Sydkorea

6. Nederländerna

7. Finland

8. Singapore

9. Danmark

10. Tyskland

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter