På femton år har Sverige fallit från plats 7 till plats 26 på listan över ”världens fredligaste länder”. Bara sedan förra året har vi rasat sex positioner. Island kniper förstaplatsen. Måttet bör dock tas med en nypa salt.
Sedan 2007 mäter tankesmedjan Institute for Economics and Peace hur fredliga olika länder i världen är och publicerar med ledning av detta sitt Global Peace Index.
Ända sedan början har ”topp 10” dominerats helt av västeuropeiska länder. Ofta vinner Island – vilket mångkulturförespråkare bör finna märkligt. Islands folk är nämligen ytterst homogent och härstammar till största delen från skandinaver som var så självständiga att de under vikingatidens slut vägrade underkasta sig den nya kulturen och den alltmer aggressiva kungamakten på fastlandet.
År 2007, det första året som mättes, låg Sverige på sjunde plats. I den senaste mätningen, Global Peace Index 2022, har vi halkat ner till 26:e plats – ner från 20:e plats bara förra året.
Sveries trygghet från plats 4 till 11
Det uppenbara ska förstås påpekas – ja, Sverige är ett otryggare och mindre fredligt land idag än 2007. Och detta är varken Sverigedemokraternas eller ens Nordiska Motståndsrörelsens fel.
Men inte heller är det främst massinvandringens eller den stora gängbrottslighetens fel, om man får tro tankesmedjan. Sverige har ”bara” fallit från plats 4 till plats 11 i kategorin ”Societal Safety and Security”.
”Militarisering” och vapenexport
Det område där vi ligger sämst till är istället när det gäller ”militarisering”, mest på grund av vår stora vapenexport. I den kategorin ligger Sverige på plats 92.
Vi har också fått sämre relationer med våra grannländer, närmare bestämt Ryssland, och börjat lägga mer pengar på försvaret — men på den punkten skiljer vi oss inte nämnvärt från andra länder i vårt närområde, vilket också påpekas i rapporten.
En nypa salt
Listan ska således tas med en nypa salt. Sverige var på många sätt ett mycket tryggare land — och kanske även fredligare, beroende på hur begreppet definieras — 1977 än 2007, men vi spenderade mycket mer pengar på vårt militära försvar och hade alltså kunnat hamna längre ner på listan ifall indexet gått ytterligare 30 år bakåt i tiden.
I slutändan kan man förstås ifrågasätta hur viktigt det är att vara fredlig. Att svenskar är ”fredsskadade” har blivit något av ett talesätt på senare år.
Icke desto mindre är det kanske inte helt betydelselöst att vi inte längre ens är i närheten av att kvala in på ”topp fem”.