Sverige säger ja till förtryckande massövervakningslag

Den nya versionen av EU:s omstridda övervakningslag även kallad ”Chat control” – får brett stöd av såväl regeringen som nästan samtliga svenska riksdagspartier. Lagen möter dock skarp kritik från såväl bedömare som vanligt folk, då den i praktiken innebär stora intrång i den personliga integriteten och hotar rättssäkerheten.

Får brett stöd av politiker

Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Wikipedia /U.S. Department of Homeland Security (DHS)
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Wikipedia /U.S. Department of Homeland Security (DHS)

Innehållet i det omstridda EU-förslaget – som syftar till att förebygga övergrepp mot barn – har gjorts om sedan det först presenterades och får nu brett stöd bland riksdagspartierna.

Lagförslaget behandlades i justitieutskottet under tisdagen och fick stöd av samtliga partier förutom Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Det innebär att förslaget nu kan beredas på EU-nivå och antas redan på torsdag (20 juni), enligt journalisten Emanuel Karlsten.

Kritiker har beskyllt förslaget för att få alltför långtgående befogenheter då det ger myndigheter och teknikjättar stora möjligheter att övervaka människors privata chattkonversationer.

Inget att oroa sig för (enligt regeringen)

På grund av den hårda kritiken har delar av förslagets innehåll gjorts om, vilket är skälet bakom regeringens stöd. I det nya förslaget ska användaren ges ökade möjligheter att lämna samtycke och spårningen avgränsas till bilder, videor och länkar.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i en kommentar till TT att de är beredda att ta nästa steg i processen, som innebär att EU:s ministerråd förhandlar förslaget med EU-parlamentet.

Endast C och SD säger stopp

Ulrika Liljeberg (C). Foto: skärmbild (Youtube).
Ulrika Liljeberg (C). Foto: skärmbild (Youtube).

En av ledamöterna i justitieutskottet som röstade nej till förslaget var Centerpartiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg. Som skäl anger hon att förslaget inte gjorts om tillräckligt från sin ursprungliga utformning och att en brytning av krypteringen skulle begränsa livet för många människor.

– Det vi väger det intresset mot, är att många individer behöver ha tillgång till krypterade kommunikationstjänster. Till exempel utsatta människor och demokratirörelser.

Frihetsnytt har tidigare skrivit återkommande om den kritiserade Chat control-lagen och får anledning att återkomma till den inom kort.

Faktaruta (Chat Control-lagen):

  • -Det lagförslag – CSAM-förordningen – som Ylva Johansson presenterade i maj förra året, togs fram i syfte att bekämpa spridningen av barnporr över internet. Det har av kritiker även kallats för Chat Control 2.0.
  • Förslaget skulle i praktiken innebära att samtliga IT-tjänster, inklusive krypterade chattar som Whatsapp och Signal, med hjälp av AI-verktyg ska skanna sina användares kommunikation för att hitta barnpornografi.

Källor: SVT, Bahnhof och chatcontrol.se

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter