Sverige tillfrågas att arrangera Olympiska Spelen 2030

Internationella Olympiska Kommittén har tillfrågat Sverige om att arrangera Vinter-OS 2030. Detta skulle bli första gången sedan 1912 som Olympiska spelen äger rum i Sverige. En förstudie har inletts för att bedöma möjligheterna att arrangera spelen, innan ett besked kan ges.

2030 kan något hända som inte skett på 118 år: Sverige har tillfrågats om att agera värd för Olympiska spelen och Paralympics, världens största vinteridrottstävling. Detta meddelar Svenska Olympiska Kommittén (SOK), tillsammans med Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté på en pressträff (som följdes via SVT) under onsdagen.

Förstudie inleds

Enligt Anders Larsson, ordförande för SOK, har kommittén kommit överens om att göra en förstudie för att arrangera OS 2030, efter att ha fått förfrågan från Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

En förstudie har inletts för att se hur möjligheterna skulle se att genomföra arrangemanget i Sverige. Målsättningen är att studien ska vara klar till sommaren. Efter det kommer man att kunna ge ett klart besked till IOK.

Processen inför ett slutligt beslut består av tre steg, där förstudien utgör första steget. Steg två är en löpande dialog mellan SOK och IOK. Steg tre blir en målinriktad dialog, enligt SOK:s hemsida. Det är först efter det som ett slutligt besked kommer ges och en formell ansökan lämnas in.

På frågan om vilka städer som kommer att hålla tävlingar, svarade kommittén att det inte är bestämt. Tanken är att man ska använda befintliga anläggningar.

Sverige får briljera på hemmaplan

Bara under januari och början av februari 2023 har Sverige flera gånger märkt ut sig inom vintersport, vilket Frihetsnytt har rapporterat om. Den 8 januari skrev Frida Karlsson historia när hon blev första svensk sedan 2008 att vinna Tour de Ski. Den 21 januari var det bara svenskor, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Emma Ribom, som stod på prispallen efter fristilssprinten i Livigno. Den 24 januari tog Ebba Årsjö guld under VM i paralympics, trots att hon stannade i backen.

Världens ögon låg på Stockholm 1912

Det enda gång som Sverige arrangerat Olympiska spelen var sommaren 1912, där Stockholms stadion, som specialbyggts för just det ändamålet, agerade huvudarena.

Sverige tog 24 guld, 24 silver och 17 brons, vilket gav en andraplacering över flest medaljtagare efter USA.

Olympiska Spelen invigs i Stockholm
Olympiska Spelen invigs i Stockholm, den 6 juli 1912. Foto: Wikipedia/ Bain News Service

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter