Sverige utvisar journalist – på livstid

En kinesisk journalist anklagas för att utgöra ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige och utvisas, med förbud att någonsin återvända. Detta trots att hon har starka kopplingar till Sverige.

Sedan oktober har en 57-årig, kvinnlig kinesisk journalist suttit häktad. Hon har varit väldigt aktiv med att publicera artiklar, inte minst för nyhetsmedier som är kopplade till det kinesiska kommunistpartiet.

Det kinesiska kommunistpartiet. Foto: Wikipedia/ Dong Fang
Det kinesiska kommunistpartiet. Foto: Wikipedia/ Dong Fang

Det ska dock inte vara på grund av hennes journalistiska verksamhet som hon sitter häktad, utan för att hon anklagas för att ha spionerat för den kinesiska statens räkning. Detta rapporterar Göteborgs-Posten (GP), som har grävt i fallet tillsammans med SVT:s Uppdrag Granskning (UG).

Hon anklagas för att ha bedrivit underrättelseverksamhet åt den kinesiska staten. Vad exakt hon har gjort framkommer inte. Det enda som är känt är att hon jobbat på samma tidning som en underrättelseofficer (som jobbat under täckmantel som journalist), som kopplats till spionage mot kinesiska flyktingar i Sverige.

Ska utvisas för alltid

Det var den 16 november som Migrationsverket beslutade att hon skulle utvisas, vilket överklagades och gick till Migrationsöverdomstolen. I februari rekommenderade Migrationsöverdomstolen regeringen att låta utvisa henne. Sedan dess har det varit tyst.

Nu avslöjar GP och UG att regeringen beslutat att hon ska utvisas ur Sverige.

Band till Sverige hindrar inte

Hon har bott i Sverige sedan 2005 och har permanent uppehållstillstånd, men inte medborgarskap. Hon är gift med en svensk man och har barn. Detta hindrar dock inte att hon utvisas, vilket sker på livstid. Hon förbjuds att någonsin återvända till Sverige.

Den senaste tiden har det fattats beslut om utvisning mot invandrare som begått brott, trots att de har bott länge i Sverige (men inte skaffat medborgarskap). Den 14 februari rapporterade Frihetsnytt att en tungt kriminell gängledare dömts till utvisning i tio år, trots att han bott i Sverige i 34 år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter