onsdag, 28 september, 2022

Sveriges dödsfall under pandemin bland de lägsta i Europa

Ny WHO-rapport visar att vi klarat pandemin bättre än länder med stränga nedstängningar

Nya siffror från Världshälsoroganisationen, WHO, visar att Sveriges dödstal under Covid-pandemin är bland de lägsta i Europa, trots att vi aldrig haft någon total nedstängning som majoriteten av världens länder haft.

WHO släppte uppskattningar av överdödligheten som direkt och indirekt kan kopplas till Covid-19 – och resultaten visar att pandemin hade orsakat en ”häpnadsväckande kostnad i människoliv” över hela världen, med 14,9 miljoner dödsfall. WHO:s analys inkluderar dödsfall som är direkt kopplade till Covid men också indirekta dödsfall – inklusive de som inte kan få tillgång till sjukvård för andra tillstånd medan tjänsterna överväldigades eller avbröts.

Sverige kritiserades internationellt under de tidiga stadierna av pandemin för att vägra införa en total nedstängning av samhället. Trots detta hade vi färre dödsfall per capita än stora delar av Europa. Under 2020 och 2021 hade Sverige en genomsnittlig överdödlighet på 56 per 100 000 – jämfört med 109 i Storbritannien, 111 i Spanien, 116 i Tyskland och 133 i Italien.

Vad har varit Sveriges framgång?

The Telegraph antyder att saker som lägre fetma och övergripande god folkhälsa spelade en avgörande roll för vår förmåga att klara pandemin. ”Lärdomen från Sverige är att investera i din befolknings hälsa”, säger professor Devi Sridhar, ordförande för global folkhälsa vid University of Edinburgh.

Samtidigt i det nedstängda Storbritannien ”har det förekommit för många dödsfall som hade kunnat förebyggas” enligt Sridhar. ”I slutet av pandemin är det troligt att Storbritannien troligen kommer att hamna i mitten av tabellen på olika mått som mäter pandemiprestanda, såsom överdödlighet”, tillade han.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar