Sverige en fristad för terrorister? Både ja och nej

Sveriges regering hade helst velat ha alla slags terrorister kvar i landet men för att få vara med i Nato utvisar man nu några som tillhör PKK. Samtidigt säger statsministern att Sverige inte varit någon fristad för terrorister.

Under Natos toppmöte i Madrid har statsminister Magdalena Andersson (S) fördömt den kurdiska organisationen PKK som betraktas som en terroristorganisation inom EU.

– Vår inställning till PKK är kristallklar. Den är listad som terrororganisation inom EU och ses också så av Sverige, sade Andersson när hon på måndagen besökte Natohögkvarteret i Bryssel innan sin avresa till Madrid.

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat ljög statsministern också ihop att Sverige inte är en fristad för terrorister.

– Sverige är inte, och kommer inte bli en fristad för terrorism. Relevanta myndigheter arbetar intensivt för att utvisa personer som kan utgöra ett säkerhetshot, ljög Andersson.

– Det finns ett betydande antal fall som för närvarande behandlas, motsade hon sedan sig själv.

Sverige är en fristad för terrorister

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har slagit fast att Sverige är en fristad för terrorister – just därför att det finns ett betydande antal fall som ”för närvarande behandlas”.

I november 2020 berättade Ribbenvik i en debattartikel att det endast under föregående år varit 122 personer som bedömts som ett så stort hot, att asylansökan borde avslås av rena säkerhetsskäl. Men trots att Migrationsverket beslutade om utvisning i dessa fall blev de terrorkopplade invandrarna kvar i landet, på grund av regeringens politik där ”ingen får utvisas till ett land där han eller hon riskerar dödsstraff, tortyr, omänsklig eller förnedrande behandling”, oavsett vad personen ifråga själv har gjort.

”Det kallas principen om non-refoulement och den gäller även grova brottslingar och personer som utgör säkerhetshot. En potentiell terrorist som löper risk i hemlandet kan vägras asyl men inte skickas tillbaka i strid med internationella konventioner”, konstaterade Ribbenvik.

Statsministern försäkrar dock Turkiets president Erdogan att frågan om att utvisa ett antal terrorister med PKK-kopplingar kommer att hanteras ”skyndsamt”, till skillnad från när det gäller terrorister som ”bara” hotar svenskars liv och hälsa.

– En av de frågor som tagits upp av Turkiet gäller Sveriges svar på Turkiets begäran om utvisningar. Dessa frågor behandlas skyndsamt och noga av vårt rättssystem i enlighet med den europeiska konventionen om utvisningar, sade Magdalena Andersson.

Frågan utreds

Det ska enligt DN handla om ”minst ett tiotal personer” med koppling till PKK som kan vara aktuella, men Säpo vill varken bekräfta eller förneka något. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger dock till tidningen att kurder som fått svenskt medborgarskap inte kommer att utvisas oavsett om de utgör ett hot eller inte.

Turkiet har även velat terroriststämpla den kurdiska milisgruppen YPG som man menar har nära kopplingar till PKK. Detta har dock inte övriga Nato gått med på eftersom YPG hjälpt USA i strider i Syrien. Sverige för sin del ger omfattande stöd till YPG.

Huruvida den nya svenska medgörligheten gällande PKK gör någon skillnad på marken i och med att svenska skattebetalare fortsätter stödja dess systerorganisation YPG återstår att se.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter