Sveriges neutralitet i tveksamma händer när Turkiet återvänder till förhandlingsbordet

Drygt 15 minuter efter att den turkiska ambassadören i Stockholm dömde ut Sverige som Natomedlem närmar sig moderaterna och Turkiet förhandlingsbordet. De båda ländernas förening inom ramen för krigsalliansen Nato ska fullbordas men först väntar förhandlingarna om utlämning av olika betydelsefulla medborgare.

Under gårdagens eftermiddag företog den dansk-svenske frihetsmannen Rasmus Paludan en av sina koranbränningar utanför den turkiska ambassaden i Stockholm – vilket föranledde den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusogl att meddela att Sverige inte kommer att godkännas som medlem i Nato. Frihetsnytt rapporterade.

Det turkiska uttalandet föranledde en lättnadens suck bland de miljoner svenskar som bedömt att ett medlemsskap i den USA-ledda krigsalliansen i bästa fall kan leda till Sveriges deltagande i ett utdraget konventionellt krig mot Ryssland och i värsta fall till att vårt territorium får tjänstgöra som atombombsslagfält i nästa konflikt mellan de båda supermakterna.

Men glädjen blev kortvarig. Bara minuter efter att den aktuella boken var uppeldad öppnade president Recip Erdogans talesman Fahrettin Altun diskussionen på nytt. Han kungjorde att det svenska Natomedlemsskapet givetvis kan diskuteras – under förutsättning att den svenska regeringen förbättrar sina trakasserier mot islamkritiker och yttrandefrihetsvänner. Enligt bedömare var detta ett, ur turkisk synvinkel, ofarligt förhandlingsutspel.

Det turkiska kravet var lätt att ställa mot bakgrund av att Sveriges förståndsvarierade statsråd och utrikesminister Tobias Billström under samma eftermiddag sänt ut ett engelskspråkigt Twittermeddelande om hur ”appaling” (kväljande) och ”islamofobic” (kristet) det varit av Rasmus Paludan att bränna upp en bok som han köpt i en bokhandel för sina egna pengar.

Utlämning av terrorister och gangsterkungar

Turkiet har i sina Nato-förhandingar med Sverige gång på gång krävt att vissa efterlysta kurdiska separatister i Sverige ska utlämnas till Turkiet, där de har åtal att vänta för olika illdåd. Detta krav har kopplats till den tämligen separata frågan om huruvida de båda länderna ska förena sina militära styrkor och territorier inom ramen för Nato.

Eftersom det är uppenbart att den svenska riksdagens ledamöter redan beslutat att vårt folks intressen tjänas bäst av att biträda den aktuella krigsalliansen menar Frihetsnytts poliskällor att ett svenskt motkrav kunde vara på sin plats – nämligen utlämnandet av en rad gangsterkungar. Dessa personer har begått otaliga våldsbrott i Sverige för att sedan resa hem till Turkiet, som vägrar lämna ut dem. En är Denco Acar och den andra är Gottsundaligans ledare med okänt namn, som rapporterats om i Svenska Morgonbladet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter