Sveriges problem med korruption

Sverige har länge toppat listan över länder med minst korruption, men har i den senaste mätningen över korruption i världen sjunkit. Under det gångna året har flera fall kommit upp som visar att korruptionen i Sverige ökar.

Varje år gör organisationen Transparency International en mätning över korruptionen i världen och rangordnar länder efter hur väl de bekämpar korruption. 100 poäng är det bästa resultatet och 0 är det sämsta. I årets mätning noteras dock hur flera länder, framförallt västeuropeiska, under det gångna året har fallit. Danmark ligger på plats ett i listan och har även ökat sin poäng till 90. Det är det enda landet bland de nio som befinner sig i toppen, som inte minskar.

Sverige har tidigare haft en poäng på 85, men har i den senaste mätningen minskat till 83 och hamnar på plats fem, efter både Finland (tvåa) och Norge (fyra). Att Sverige tappar beror på de anonyma partibidragen som kom upp till ytan under valrörelsen och underminerade förtroendet för partiernas oberoende, enligt Transparency Internationals Sverigeordförande, Ulrik Åshuvud, rapporterar TT. Enligt Åshuvud har myndigheterna i Sverige varit för slappa i att utreda sådant som jäv och intressekonflikter.

Frihet är till salu i ett korrupt samhälle

När korruptionen flödar ser personer i maktposition till att gynna sig själva, framför det folk som man har ett ansvar för. Det kan handla om mutor, förskingring av skattepengar, eller att man på olika sätt gynnar aktörer, som kan gynna en själv snarare än samhället i stort.

Frihetsnytt har flera gånger rapporterat om olika fall som definitivt utgör korruption i Sverige. Under gårdagen publicerades en artikel om hur H2 Green Steels fått gynnsamma krediter från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Att dessa två organisationer har två tidigare socialdemokratiska ministrar (Anders Sundström i H2 Green Steels och Thomas Östros i EIB) i sina styrelser talar för att det kan vara gamla lojaliteter som spelat in.

”Vi har fallit sakta under en längre tid”

Frihetsnytt har kontaktat företagaren och författaren Arne Weinz för att ställa några frågor avseende att Sverige faller i korruptionsindexet.

Att Sverige nu faller i rangordningen, vilka slutsatser kan man dra av det?

”Vi har fallit sakta under en längre tid. Vi var i världstoppen för ett par decennier sedan. En av orsakerna är att detta delvis är ett importerat problem. Folk som kommer från länder där korruption är en naturlig del i samhället, exempelvis klansamhällen, kommer självklart att ta med sig beteendet hit. Sen beror det även på andra faktorer, såsom en allmän samhällsupplösning, med minskad pliktkänsla och moral.”

Är det här en utveckling som kommer att fortsätta, där Sverige fortsätter falla på indexlistan?

”Det är jag övertygad om, Sverige blir bara sämre och sämre och vi tar emot extremt mycket invandrare från sådana samhällen. Som Jimmie Åkesson säger, ’om man fyller ett land med folk från Mellanöstern så får man Mellanöstern’.”

Tror du att korruptionen kan hota våra frihetsvärden?

”Definitivt, detta vet jag av egna erfarenheter. Korruption handlar inte bara om att ge och ta mutor, utan en viktig del är även vänskapskorruption. Jag blev åtalad av en muslimsk åklagare, men hade en svensk fått uppdraget hade det sannolikt inte lett till något. Men i det här fallet tror jag att det var medvetet att den person som fick uppdraget hade samma åsikter som polisen, som skötte förundersökningen, vilket är en form av korruption.”

Karta över korruptionsnivåer 2022
Karta över korruptionsnivåer 2022. Bild: Transparency International

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter