Sveriges Radio: Se upp för statskupp från Svenska Bokmässan

I slutet av ett långt och förvirrande radioprogram som mest handlade om den tyske riksborgarprinsen Heinrich Reuss pekar statsradion ut Svenska Bok- och Mediemässan som en samlingspunkt för ”farligt” missnöje. För vem som bokmässan och dess besökare är farliga framgår inte ur reportaget.

Sveriges Radios jämställda reportageteam, sex svenska kvinnor, presenterade igår en sammanfattning av de hot mot demokratin som européer och svenskar har att frukta.

Högst på listan över demokratins banemän står den tyske prinsen Heinrich Reuss, som nyligen kastades i fängelse. Liberala politiker och dito aktivister inom polisen ansåg att prinsen hade smidit planer på ett farsartat försök till statskupp i ”Förbudsrepubliken”. Frihetsnytt rapporterade redan i december om fängslandet av den åldrige adelsmannen.

SwebbTV ”i kuppmakarnas värld”

Till demokratins fiende nummer två utsåg Sveriges Radio ”sociala medier”. Den amerikanske forskaren Jeffrey Rosenthal förklarar via telefon för SR att de växande folkrörelserna mot valfusk, övervakning, vaccintvång och klimattjafs aldrig varit möjliga utan sociala medier. Rosenthal säger att ”ett litet, extremistiskt fåtal” genom internet har fått klart för sig att de inte är ensamma – det vill säga att de inte alls är något ”litet, extremistiskt fåtal”. Expertens logiska kullerbytta går de sex statsanställda damerna helt förbi.

Efter att ha ägnat det mesta av programmet åt den komiska prins-historien i Tyskland utannonserar SR:s programledare Lotten Collin att hennes ”resa i kuppmakarnas värld” nu ska fortsätta till Sverige.

Till det tredje hotet mot demokratin utser hon nu SVT:s icke-kommunistiska konkurrent SwebbTV.

Den framgångsrika kanalen representeras av Lennart Matikainen, med klipp ur hans trevliga program Matti och Katti, där de båda programledarna besvarar tittarnas frågor. Katti i det här fallet är Katerina Janouch men hennes namn nämns inte i SR:s dokumentär. Man får intrycket av att namnet klippts bort mitt ur en mening.

Lotten Collin intervjuar sedan Lennart Matikainen. Ett stort antal snuttar från detta samtal klipps sedan in i Collins monolog. Trots dramatiska kulisser framgår inte på vilket sätt Matikainen, Janouch eller SwebbTV är kuppmakare eller hot mot demokratin. Den enda gång vår statsform berörs i den långa intervjun är när Matikainen svarar på frågan om han tycker att Sverige har en fungerande demokrati. Han svarar ”inte i nuläget, tyvärr”.

Felaktiga uppgifter om Svenska Bok- & Mediemässan

Till en överraskande fjärdeplats bland hoten mot vår demokrati utnämns Svenska Bok- & Mediemässan. Mässan och nätverket som arrangerar den kritiseras eftersom en av de kanske 100 aktivisterna bakom mässan, Tobbe Larsson, varit dömd för misshandel. SR avstår även här från att nämna namn.

Lotten Collin säger sig känna väl till Svenska Bokmässan. Ändå kan hon inte motstå frestelsen att ljuga. Hon påstår att Svenska Bokmässan kom till efter att ”författare portats från bokmässan i Göteborg på grund av rasistiska uttalanden”. Som hon väl vet startades den nya bokmässan efter att tidningen Nya Tider 2016 avbokades från Göteborgsmässan – utan någon konkret anledning. De första två åren arrangerades den nya bokmässan av Nya Tiders redaktion.

Expo måttligt oroat

För att ge substans åt programmets förolämpande titel, ”Kuppmakarna som vill störta demokratin” klipper de sex damerna in några minuter av ett nationalistiskt poddprogram där den före detta chefen för Sverigedemokraternas riksdagskansli Christoffer Dulny spekulerar i vad som skulle behövas i form av män och vapen för att ta makten i Sverige. Reportaget nämner emellertid inte heller Dulny vid namn.

Sveriges Radios vänsterextreme expert, Jonathan Leman på stiftelsen Expo, har svårt att instämma i de sex damernas fruktan för en förestående svensk statskupp. Leman säger att det finns kanske ett par hundra personer i Sverige som överhuvudtaget skulle vara intresserade av ett sådant projekt.

Sändningstillståndet i fara?

Genom programmets titel har SVT på bara 55 minuter hunnit anklaga Lennart Matikainen, Katerina Janouch, Tobbe Larsson och Christoffer Dulny för att vara ”kuppmakare” mot ”demokratin”. Utan skäl i någotdera fallen.

Innan vi avfärdar de sex damerna som förståndsvarierade måste vi notera att de gjort vad de kunnat för att smutskasta de fyra personerna utan att sätta Sveriges Radios sändningstillstånd i fara. Enligt SVT:s hemsida måste ”klart utpekade” personer som bolaget kritiserar ges möjlighet till genmäle. Detta torde vara skälet till att damerna klippt bort Katerina Janoschs namn ur ljudfilen, och till att de avstår från att nämna vare sig Larsson eller Dulny vid namn.

Ett annat villkor i statsradions sändningstillstånd är att ”kontroversiella ämnen eller händelser” inte får ”behandlas på ett ensidigt sätt”. Eftersom SR uppenbarligen anser att Svenska Bok- & Mediemässan är en kontroversiell händelse torde det vara otillåtet för bolaget att behandla bokmässan på ett sådant sätt. När statsradion, utan möjlighet till genmäle, betecknar bokmässans arrangörer som ”kuppmakare” torde rekvisitet för ensidighet vara uppfyllt med råge oavsett om personer namnges eller inte.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter