Sveriges största kärnreaktor igång igen under helgen

Efter att ha varit nedstängd i åtta dygn är det dags att återigen sätta igång Sveriges största kärnreaktor, som legat nere för reparation.

Någon gång under helgen, oklart exakt när, kommer kärnreaktorn Oskarshamn 3 att startas upp igen, efter att ha varit nedstängd i åtta dygn för att åtgärda en bränsleskada, rapporterar SVT.

Det är själva uppstarten av reaktorn som sker under helgen, därefter tar det 80 timmar för den att komma tillbaka i full drift. När Oskarshamn 3 väl är igång produceras det runt 1 400 megawatt, vilket utgör ungefär 10 procent av elbehovet i Sverige.

Den 28 februari kunde Frihetsnytt rapportera att kärnreaktorn skulle stängas ned i åtta dygn efter att man upptäckt att det läckt ut bränsle i processvattnet (det vatten vars ånga hettar upp uranet och får turbinerna att snurra). Varje gång som Oskarshamn 3 stängs ned ökar risken för kraftigt höjda elpriser.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter