Sveriges suveränitet upphävd: DCA-avtalet godkändes

Det kontroversiella DCA-avtalet mellan Sverige och USA som flera bedömare anser hotar Sveriges suveränitet godkändes under kvällen av riksdagen. Endast två partier reserverade sig.

DCA-avtalet, Defence Cooperation Agreement, är ett militärt samarbetsavtal mellan Sverige och USA. I dag debatterades det och röstades igenom av riksdagen.

Efter en lång debatt på över sex timmar gick det över till omröstning strax efter klockan 21.

Riksdagsledamöter från Vänsterpartiet och Miljöpartiet tog flera gånger upp frågan om varför man inte infört ett förbud mot kärnvapen i avtalet, samt frågan om eventuell straffrihet som kan råda för amerikanska soldater. Ingen av dessa punkter besvarades tillräckligt av avtalets förespråkare, vilket gjorde det nödvändigt att återkommande ta upp dessa.

Sveriges självständighet försvagas

DCA-avtalet har återkommande behandlats i Frihetsnytt. Det innebär i korthet att amerikanerna kommer att få tillgång till svenska militärbaser och att amerikanska militärer kommer finnas i Sverige och lyda under amerikansk lag.

Avtalet har fått stark kritik från olika håll, bland annat har Jan Guillou kallat det ett avtal som liknar ett kapitulationsavtal. FN:s tidigare chef för vapeninspektörerna i Irak Hans Blix har sagt:

– Innan vi kom med i Nato så sades det att vi behöver artikel 5 och dess skydd vid händelse av angrepp utifrån. Räcker inte det? 

Det har också funnits frågor om kärnvapen. Bland annat har Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén varnat för kärnvapen i både freds- och krigstid kan bli följden av avtalet.

Riksdagen godkände avtalet

Idag godkände riksdagen avtalet efter en lång debatt, där 266 ledamöter röstade för avtalet, mot 37 mot. 46 ledamöter var frånvarande.

Så röstade riksdagen om avtalet. Skärmavbild: Riksdagens livesändning
Så röstade riksdagen om avtalet. Skärmavbild: Riksdagens livesändning
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

  1. Riksdagen har verkligen blivit ett DÅRARNAS palats!
    Det är svårt att känna något annat än bottenlöst förakt för dessa totalt okunniga, fega, lättlurade, korrumperade, intelligensbefriade individer som sätter allas vår säkerhet på spel genom att liera oss med den mest krigshetsande, arroganta och aggressiva partnern, USA som är helt inkapabel till fred och diplomati.
    Vars ord de ALDRIG går att lita på, då de konstant brutit alla löften och avtal som nu gett upphov till denna konflikt i Ukraina, som är mycket medvetet framprovocerad!!
    Dem ska vi lita på för vår säkerhet!!!!!
    Hur djävla korkad får man vara???

  2. Den dag Sverige vill kunna driva någon radikal linje mot vad de Globalister som styr i USA vill, så kommer det bli svårare efter detta avtal. Nuvarande ordning är i princip permanentad tills dess USA inte finns mer. Det kommer krävas en kraftig majoritet mot globalismen för att kunna motverka deras direkta närvaro av våldskapital. Jag såg det komma för mer än 10 år sedan. Men svensken bryr sig inte!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter