SVT: ”Klimatförändringar påverkar tacofredag”

Etablerad media tar till alla möjliga knep för att skrämma upp svenskarna om det så kallade ”klimathotet”. Nu använder man något som många svenska familjer håller heligt, som en del av klimatpropagandan: tacofredag.

Etablissemangsmedia tar till alla möjliga knep för att bygga upp en rädsla hos svenskarna för klimatförändringar. En av de mest aktivistiska medierna är skattefinansierade SVT. Frihetsnytt har bland uppmärksammat att kanalen likställer klimatalarmism med demokrati. Den som inte engagerar sig för klimatet är inte demokrat, enligt deras resonemang.

Fredagsmyset hotas

"Tacoexperten" Fredrik Fogelberg. Skärmavbild: SVT
”Tacoexperten” Fredrik Fogelberg. Skärmavbild: SVT

Nu använder SVT folks vardag och plånböcker i sin klimatpropaganda. I ett inlägg hävdar man nu att svenskarnas tacofredag påverkas av klimatförändringarna.

I klippet intervjuas intervjuas forskaren Fredrik Fogelberg, från det statliga forskningsinstitutet RISE. Vilket område han forskar inom förklaras inte, men reportern kallar honom skämtsamt för ”tacoexpert”. Enligt RISE:s hemsida är Fogelberg ”agronomie doktor i lantbuksteknik och forskare inom kedjan odling-skörd-livsmedel/foder”.

I klippet förklaras alla prisändringar med klimatförändringar. Torka och skyfall i Spanien leder till högre pris på tomater. Varmare klimat leder däremot till att det blir lättare att odla lök. Han säger även att priset på nötfärs gått upp 50 procent, eftersom Sverige importerar mindre kött för att minska klimatpåverkan.

Utelämnar viktig aspekt

Bondeprotesterna har avlöst varandra i Europa de senaste två åren, som ett gensvar på EU:s klimatpolitiska mål. Foto: Skärmdump (Youtube).
Bondeprotesterna har avlöst varandra i Europa de senaste två åren, som ett gensvar på EU:s klimatpolitiska mål. Foto: Skärmdump (Youtube).

Samtidigt förklaras det ökade priset på ost med att antalet mjölkgårdar minskat, från 13 000 till 3 000. Hur det kan kopplas till klimatet går inte Fogelberg in på.

Frihetsnytt uppmärksammade under onsdagen att Arla kommer höja priset på mjölk för att kompensera bönderna för kostnaderna med klimatomställningen. Men enligt ordföranden för Sveriges mjölkbönder, Claes Jonsson, är det alla klimatåtgärder som försvårar böndernas arbete.

Vad Fogelberg helt utelämnar är de skatter och avgifter som bönder över hela EU tvingas betala för att leva upp till de hårda miljökraven. Ända sedan årsskiftet har enorma bondeprotester hållits mot den ohållbara situation som EU:s klimatregler har lett till.

”Tydlig strategi”

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson, som på demonstrationen mot SVT den 13 april riktade skarp kritik mot deras klimataktivism, noterar att det finns en medveten strategi bakom inslaget.

– SVT förnekar sig inte. Även om det finns en lättsam ton i SVT:s inslag så lyser agendan igenom. Folk blir engagerade när saker påverkar deras plånböcker, deras vardag och deras bekvämlighet. Det här är SVT väl införstådda med. De vill att den genomsnittlige svensken som ser detta ska tänka ”oj, klimatförändringarna gör mitt fredagsmys ännu dyrare. Då är det verkligen nödvändigt med ännu fler åtgärder för klimatet”, säger Eriksson, som även anser att SVT har ytterligare en agenda med inslaget.

– Det är inte bara ren skrämselpropaganda, de försöker även flytta fokus. Det vi har sett i samband med bondeprotesterna är inte att främst klimatförändringarna gör jordbruket dyrare, utan att det är samma klimatåtgärder som klimatalarmisterna förespråkar som leder till prisökningar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter