SVT mörkar gärningsmannens etniska bakgrund

Frågorna som får journalisterna på SVT att rasa

När SVT tidigare rapporterade om ett uppmärksammat överfall i Skellefteå, där en 9-årig flicka misshandlats grovt, valde man att förhindra medborgarna från att komma med kompletterande uppgifter om den misstänkte gärningsmannen genom att stänga ned kommentarsfunktionen på SVT Nyheters twitterkonto.

SVT gömmer viktig information

Frihetsnytt ringde vid detta tillfället till SVT och bad dem förklara sig. Cirka 3 månader efter dådet visar en sammanfattning av SVT:s rapportering att man genomgående mörkat den misstänktes etniska bakgrund. 

Samtliga artiklar som SVT skrivit om händelsen redogör för den misstänktes ålder och kön, medan merparten utelämnar den etniska bakgrunden. Så som de pressetiska reglerna är formulerade på Svenska Journalistförbundets webbplats ges ålder, kön och etniskt ursprung likvärdig status.

Med anledning av SVT:s vinklade rapportering har Frihetsnytt ringt till reportern Vilma Gudmundsson och den ansvariga utgivaren Karin Wiechel. Gemensamt för både Gudmundsson och Wiechel är att de blir nervösa och börjar ifrågasätta vår reporters identitet och syftet med frågorna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter