SVT: Putin har förstört vår klimatkatastrof

En gång i månaden återkommer SVT:s ”klimatkorrespondent” Ulrika Bjerström, med en häpnadsväckande artikel avsedd att få oss andra att i desperation uppsöka en annan planet att bosätta oss på. I septemberutgåvan är det både Europa och Rysslands president Vladimir Putin som får stå i skamvrån.

Under rubriken Putin skjuter ner de globala klimatförhandlingarna får vi lära oss att Europa har ”lett världen i arbetet för kraftfulla klimatåtgärder”. Men allteftersom allmänheten genomskådar ihåligheten i den politiska klimatpropagandan förlorar även allt fler politiker intresset.

Klimatpolicy-intresset i utvalda länder. Källa: CFR, Council of Foreign Relations

Bland journalister som SVT:s Ulrika Bjerström finns ett givet intresse för de enorma årliga klimatkonferenserna där journalister, finansmän och politiker hetsar upp varandra till överbud – allt givetvis på skattebetalarnas bekostnad. Samtidigt inser många folkvalda att det finns en politisk kostnad i att profilera sig i dessa sammanhang.

Som lök på laxen kommer en annan problematid som underblåses av samma kretsar som driver klimatfrågan – nämligen energibojkotterna mot Ryssland. När väljarna ser sina elräkningar fördubblas i månadstakt falnar intresset för nya, föregivet klimaträddande skatter och pålagor.

”Europas trovärdighet raserad”- Europas eller klimatlobbyns?

Klimatkorrespondent Bjerström antyder att hon har läst igenom FN-organet IPCC:s ”senaste rapport” – trots att rapporten inte är publicerad ännu. Eftersom föregående rapport publicerdes redan i april torde torde Bjerström syfta på AR6 Synthesis Report: Climate Change 2022. Vad som publicerats av den aktuella rapporten är innehållsförteckningen – på 26 sidor.

Ulrika Bjerström konstaterar att ”En av de få ljusglimtarna i IPCC:s senaste rapport var just att satsningarna på förnybar energi går snabbare än förväntat i flera utvecklingsländer.” Det mörker i vilket SVT famlar efter ljuglimtar består, enligt Bjärström, av att Europas ”trovärdighet” håller på att raseras.

När det blir tufft och dyrt vänder Europa sig till de smutsiga energislag som vi bett utvecklingsländerna att avstå från. Vi har heller inte levererat de pengar vi lovat för att finansiera deras övergång till fossilfri energi.

Ny ökenkonferens ska värma upp iskall fråga

Om knappt två månader ska representanter för massmedier, investeringsfonder, banker, infrastruktur-koncerner, lobbyister och andra mer eller mindre produktiva personligheter på nytt mötas i globala klimatförhandlingar. Årets upplaga kallas COP27 och äger rum i Egypten. Det förberedande COP-mötet som hölls i Bonn förra månaden och mötet visade, enligt Ulrika Bjerström, att klimatfrågan blivit ”iskall”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter