Lagbrott: SVT undertryckte allsidig debatt om klimatfrågan i 10 år

Giltigheten i det politiska hjärnspöke som kallas klimathotet får inte diskuteras i Vetenskapsradion. Redaktionschefen Anna Schytt erkänner att hon under 10 år hållit de som hon kallar ”klimatskeptiker” utanför debatten trots att de representerar en avsevärd del av befolkningen – vilket innebär lagbrott. Nu påstår hon att det är försent för SVT att bättra sig.

Vid SVT:s senaste ”klimathearing” bjöd man in en grupp klimatalarmistiska forskare och politiker för att diskutera ”klimathotet” – men inte huruvida detta hot existerar utan bara vad ”vi måste göra” mot det. Senaste tillfället då SVT lät någon person, som är skeptisk mot de egna åsikterna, vara med i en direktsänd diskussion var mer än ett decennium sedan. Maggie Tauersköld tilläts då debattera i sammanlagt cirka 6 minuter. Sedan dess har SVT endast erbjudit klimathotskeptiker att göra inspelade intervjuer, som de sedan kan klippa och klistra i hur de vill. Endast klimatalarmister får uttrycka sig i direktsändning hos de förment objektiva statsmedierna.

Magnus Thorén Anna Schytt SVT
Magnus Thorén (t.h) Foto: Twitter @MagnusThorn
Anna Schytt (t.v) Foto: Twitter @AnnaSchytt

SVT-chefen Anna Schytt ”vi borde haft diskussionen”

Vid ett telefonsamtal med Frihetsnytt kunde SVT:s Magnus Thorén inte förklara klimatalarmisternas ensamrätt på SVT:s debattplattform. Till slut får vi tag på chefen för SVT:s vetenskapsredaktion, Anna Schytt. Schytt är i telefonsamtalet till viss del självkritisk och erkänner att de borde haft diskussionen med skeptikerna om människans påverkan på klimatet för flera år sedan, men uppger att man nu enbart ska tala om ”klimatåtgärder”. Enligt Anna Schytt än det nämligen ”för sent” att debattera en annan uppfattning i klimatfrågan. Bedömare menar att Schytts retoriska fintande visar att hon är olämplig för varje befattning som har med objektiv vetenskap att göra.

Alla svenskar tvingas via skattsedeln finansiera Public Service. Tanken med public service är, i alla fall enligt lagen, att innehållet ska representera folket. Men alla de svenskar och forskare som ifrågasätter klimatalarmismen väljer man att avfärda. Ett eventuellt försvar i from av att klimathots-skeptiker skulle vara en obetydlig eller marginell gruppering faller på sin egen orimlighet redan genom Anna Schytts egna yttranden. Två av alarmisternas skällsord för sina meningsmotståndare, ”klimatskeptiker” och ”klimatförnekare”, får sammanlagt över 130 000 träffar vid en googlesökning.

SVT Klimat
Sveriges Television kontorshus. Foto: Wikipedia/ Holger.Ellgaard

SVT bryter mot lagen

Alla medier som ska kallas public service och få finansiering från staten måste förhålla sig till de regler och förordningar som beskrivs i lagen ”Radio- och tv-lag (2010:696)”.  Sammanfattningsvis säger lagen att medierna måste ge folket en bred bild med en stor variation av åsikter i olika ämnen. Lagen säger vidare att det på dessa plattformar ska gälla total åsikts- och yttrandefrihet. 

Bland annat står det i 4 kap. Krav på tillstånd under Tillståndsvillkor 8§ ”Ett tillstånd att sända tv eller sökbar text-tv får förenas med villkor som innebär att sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt och med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i tv”. Därmed står klart att SVT och Anna Schytt bryter mot lagen när de hindrar vitt spridda åsikter att företrädas i debatten. Enligt lagen som ska reglera deras arbete är de tvungna att lyfta fram en bredd av åsikter som är av allmänhetens intresse.

Reporter: Robert Rosenqvist

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter