SVT vägrar svara på frågor från ”fel” håll

Sveriges Television agerar precis som de flesta politiker och högre tjänstemän på myndigheter och gör sig oanträffbara för frågor, både från andra fria medier men även från allmänheten. Ansvarige utgivaren Charlotta Friborg har länge vägrat svara på frågan vad hon menar med ”hatsajt” som hon beskyller Samnytt för att vara. Till slut blev hon konfronterad på gatan men inte heller då kom något svar.

Att stämpla ett medium som ”hatsajt” går bra men att förklara vad hon menar med det, det vägrar SVT:s ansvarige utgivare och programchef för nyheterna Charlotta Friborg göra. Det är nyhetssajten Samnytt som upprepade gånger fått stämpeln av SVT sedan 2017, men något svar har inte gått att få sedan dess.

Strax efter att Friborg hade tillträtt lyckades en uppringande medborgare få tag på henne och ställde då frågan hur SVT definierar ”hatsajt” och hon svarade då att ”det finns säkert många definitioner”, men därefter har hon vägrat svara både på telefon och e-post.

”De sitter och jobbar så de har inte tid att svara på frågor här”, är förklaringen Exakt24:s reporter får när han ringer för att få tala med någon ansvarig på SVT. När reportern sedan söker upp Friborg ute påpekar stan med sina frågor vägrar hon resolut att ens öppna munnen, skriver Insikt24.

SVT vill inte bli granskade och ifrågasatta

För allmänheten, varav flertalet är skattebetalare som finansierar SVT:s verksamhet, är det svårt att få tala med en ansvarig person på statstelevisionen, eller för övrigt hos vilken skattefinansierad verksamhet som helst. Det hänvisas till mail, som långt ifrån alltid blir besvarade. Likadant är det för fria medier.

Budgeten för SVT är 5,3 miljarder skattekronor och inget man som skattebetalare kan välja bort. Då torde man kunna förvänta sig att även statstelevisionen skulle ha anständigheten att vara tillgänglig för att svara på frågor, men så enkelt är det inte.

Samnytt har vid flera tillfällen granskat statstelevisionen och mönstret är oftast detsamma, skriver Samnytt. SVT ogillar helt klart att själva bli granskade trots att det är just det de själva gör.

Exakt24 reportage där Charlotta Friborg konfronteras. Videon och alla dess rättigheter tillhör Exakt24
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter