SVT:s vd försvarar intrånget hos Karlström

Stockholms tingsrätt avgjorde igår att den tvååriga wallraffningen av 5-barnsmamman Linda Karlström kränkte hennes rätt till privatliv. Svenska staten blev därför skyldig att betala skadestånd med 100 000 kronor till Karlström. Nu försvarar SVT:s vd Hanna Stjärne agerandet med wallraffning.

Som Frihetsnytt rapporterade igår uttryckte tingsrätten i sin dom att publiceringen av dokumentären inneburit ett ingrepp i Linda Karlströms rätt till privatliv, såvitt avser publicering av material från inspelningar med dold kamera och genom användningen av falska identiteter, och är ett brott enligt Europakonventionen.

Bakgrunden

Under två års tid infiltrerade två kvinnor Lindas privatliv och genom lögner om sina identiteter och vad de egentligen hade för åsikter om vaccin, lurade de Linda att delta i en film. Sanningen var att de skulle göra en dokumentärserie för Sveriges Television om vaccinmotstånd, med Linda i en framskjuten roll.

Linda Karlström
Linda Karlström vann i Tingsrätten. Foto: Frihetsnytt

Stjärne försvarar metoden

Efter tingsrättens utslag säger SVT:s vd Hanna Stjärne att det var en ”oväntad dom” och att hon tror att staten kommer att överklaga.

Hon försvarar också att de wallraffande reportrarna från Dokument inifrån använde dold kamera och ljudinspelning för att filma Linda för dokumentären ”Vaccinkrigarna”. Hon menar att det är ”en beprövad och etablerad metod som används med stor försiktighet”, skriver TT/Omni.

Stjärne skriver att SVT:s dokumentärserie Vaccinkrigarna är ”en viktig och stark skildring av antivaccinationsrörelsen och dess förgrundsgestalter i Sverige”. Hon menar att ”många betydelsefulla avslöjanden” inte hade kunnat göras utan det sättet att arbeta på.

Betydelsefullt avslöjande?

Vad det skulle ha varit för ”betydelsefullt avslöjande” i fallet med Linda Karlström och övriga deltagare i filmen, ställer sig redaktionen frågande till. Den handlade om människor som av olika anledningar – i Lindas fall ett vaccinskadat barn – ställer sig ovilliga eller tveksamma till att injicera okända medel i sina egna eller sina barns kroppar.

Mårten Schultz, professor vid Juridiska institutionen.
Foto: Stockholms universitet

Wallraffningsmetoden användes ursprungligen för att avslöja missförhållanden eller brott, något som verkligen inte kan påvisas i detta fall. Sverige har ingen reglering av wallraffningsmetoden men ”domen kan ändå få stor betydelse för wallraffande journalister”, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz.

Vidare menar Stjärne att metoden används med ”stor försiktighet”. Att lura och bedra en laglydig och ostraffad 5-barnsmamma genom infiltration, hemliga inspelningar samt till och med besök i hennes hem och därefter publicering av det inspelade materialet på svenska statstelevisionen – det kan inte tillnärmelsevis kallas försiktigt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Linda är tyvärr inte ensam att varit utsatt för eller försök gjorts av dessa s k journalister.
    Jag vet minst två fall där man ringt och på olika sätt försökt uppnå sina sjuka syften, men gått bet och avslöjats.
    Genomgående handlar det om sådant som INTE gynnar den sjuka globalistiska agendan och Big Pharma, vilket även inbegriper staten och myndigheter. Fria, friska och kunniga personer är uppenbarligen ett hot för makten i detta landet.
    Man föredrar tydligen massmord och landsförräderi framför folkets välgång. Rannsakningen kommer förhoppningsvis snart och Romstadgarna används flitigt på hela ledarskiktet och deras lakejer inkl lydmedia.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter