Sydkorea och USA varnar Kim Jong Un för nya kärnvapenprov

På tisdagen har USA och Sydkorea fortsatt visa sin ”styrka” genom att flyga dussintals stridsflygplan utanför den koreanska halvön.

Bara hittills i år har Nordkorea skjutit upp minst 18 serier av missiler, vilket inkluderade dess första interkontinentala ballistiska missiltester sedan 2017. De senaste uppskjutningen var ägde rum i söndags. Under måndagen svarade USA och Sydkorea för första gången i år genom att avfyra exakt åtta egna missiler, varvid de fortsatte under tisdagen med flygplansövningen i Japanska havet.

Flygningarna inkluderade även flygplan från Japan. För att utöka ländernas gemensamma uppvisningar av militär makt, flög fyra amerikanska F-16 stridsflygplan i formation med 16 sydkoreanska plan – inklusive F-35A stealthflygplan – över vatten utanför Sydkoreas östra kust, en övning som syftade till att vid demonstration av en förmåga att snabbt reagera på nordkoreanska provokationer, sade Sydkoreas gemensamma stabschef.

Samtidigt är USA:s biträdande utrikesminister Wendy Sherman i Seoul för samtal med sina koreanska motsvarigheter. Hon passade på att återigen varna Pyongyang för att genomföra ett kärnvapenprov, vilket inte har inträffat på ett halvt decennium. Hon sa att det skulle bli ett ”snabbt och kraftfullt” motsvar av att Nordkorea går framåt med att genomföra en kärnvapenexplosion.

Varningen verkade tidsinställd och samordnad med de gemensamma flygningarna bland amerikanska allierade i regionala vatten. Utan tvekan fick det Pyongyangs uppmärksamhet, även om det återstår att se om det kommer att bli eskalering eller en tillbakagång av rasande spänningar.

”Varje kärnvapenprov som helst skulle strida fullständigt mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Det skulle bli ett snabbt och kraftfullt svar på ett sådant test”, sa Sherman. ”Vi fortsätter att uppmana Pyongyang att upphöra med sina destabiliserande och provocerande aktiviteter och välja diplomatins väg.”

Nordkoreanska kärnvapen

Under den senaste månaden har rapporter i västerländska massmedier börjat slå larm över återupptagen konstruktion och expansion vid nordkoreanska kärnkraftsanläggningar. Även om de inte är bekräftade, så fortsätter anklagelserna om att Pyongyang försöker återuppliva några länge vilande anläggningar. Misstankarna bygger i sin tur på satellitbilder beställda av den amerikanska underrättelsetjänsten genom dess avtal med komersiella rymdkoncerner.

Satellitbilderna, som togs av Maxar under april och maj i år, visar att Nordkorea har återstartat konstruktionen av den andra reaktorn vid dess Yongbyon kärnkraftskomplex efter år av inaktivitet, sa underrättelseexperter vid Middlebury Institute of International Studies som analyserade bilderna. Reaktorn är cirka 10 gånger större än den befintliga kärnreaktorn i Yongbyon, som har varit i drift sedan slutet av 1980-talet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter