Syrien erkänner Donetsk och Luhansk som självständiga stater

Syrien har som andra land i världen officiellt erkänt Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk oberoende från Ukraina.

Donetsk och Luhansk, som ligger i Donbass-regionen, bröt sig loss från Ukraina som ett resultat av 2014 års Maidan-kupp. Ryssland erkände de två staterna i februari bara några dagar innan de inledde sin invasion av Ukraina, bland annat för att driva Kievstyrkorna helt ut från Donbassoch avsluta attackerna mot regionens rysktalande befolkning.

”Syrien har beslutat att erkänna oberoendet och suveräniteten för både folkrepubliken Luhansk och folkrepubliken Donetsk”, sa en källa vid Syriens utrikesdepartement till Syrian Arab News Agency den 29 juni. Källan tillade att Syrien ”kommer att kommunicera med båda länderna för att komma överens om ramar för att stärka förbindelserna, inklusive upprättande av diplomatiska förbindelser i enlighet med etablerade regler”.

Det syriska draget var inte förvånande med tanke på att landet var en av de första staterna som uttryckte sitt stöd för den ryska invasionen av Ukraina. Tidigare denna månad träffade Syriens president Bashar al-Assad en delegation av ryska och DPR-tjänstemän. Under mötet sa han att Damaskus var redo att inleda politiska förbindelser med Donetsk.

Efter inledningen av ryska terrorbekämpningsoperationer i Syrien 2015 vidtog landet en rad politiska åtgärder för att stärka sin allians med Ryssland. 2016 erkände den syriska statsledningen att Krim är en del av Ryssland. Senare under 2018 erkändes utbrytarregionerna Sydossetien och Abchazien, där ryska trupper är närvarande, som självständiga stater från den tidigare sovjetstaten Georgien.

Syriens drag att upprätta diplomatiska förbindelser med DPR och LPR är inte bara politiskt. Det krigshärjade landet önskar sannolikt samarbeta ekonomiskt med de två staterna, som kan hjälpa det att övervinna några av de problem som orsakats av amerikanska och europeiska sanktioner.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter