Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Frihet ligger i Frihetsnytts DNA. Det hör man på namnet. Systembolaget är däremot inget som de flesta först av allt förknippar med frihet. Men total frihet är en illusion i alla samhällen. Systembolaget är en bra kompromiss mellan frihet och ansvar.
Systembolaget har brett demokratiskt stöd, stöttar folkhälsan och hjälper till att höja upplevelsen av alkohol hos de flesta alkoholkonsumenter, samtidigt som företaget stöttar måttlighet och klokt urval i sortimentet. Systembolaget bör få behålla sitt detaljhandelsmonopol på alkohol.
Alkoholpolitikens historia
Alla moderna nationalstater reglerar alkoholhantering på ett eller annat sätt. Vilket sätt, beror på de respektive traditionerna. Sveriges traditioner kommer ur dess historiska situation med rötter i medeltiden och skråsystemet, där så sent som i början av 1600-talet bara medlemmar i bryggarskrået fick sälja brännvin efter att ha producerat det. Många problem med allt större husbehovsbränning och misslyckade försök att förbjuda eller i alla fall reglera den verksamheten, följdes av Gustav III:s försök att skapa kronobrännerier med monopol för att ge staten intäkter.
Nykterhetsrörelsen med Peter Wieselgren i spetsen, utgjorde kanske den första ansatsen till en i grunden restriktiv alkoholpolitik, och fick 1855 igenom ett beslut om tillverkningsskatt på brännvin och ett regelrätt förbud för husbehovsbränning, som har hållit sig sedan dess. Bara juridiska personer kunde nu producera brännvin. En statligt reglerad bar i Göteborg som startades 1865 bildade med sina regler mönster för alkohollagstiftning i det kommande; varm mat måste serveras på utskänkningsställen, alkohol måste förtäras på plats och synbart berusade fick varken köpa eller ens närvara.
Med 1914 år strikta alkoholransonering började förstadiet till kommande regelsystem ta form. En så kallad motbok reglerade varje människas tillåtna alkoholranson. Nykterhetsrörelsen, med flera, lyckades också driva igenom en folkomröstning 1922 som tog ställning till ett regelrätt förbud, där dock förbudsmotståndarna fick 51,0 procent av rösterna. Den restriktiva alkoholpolitiken fortsatte, ibland under namnet Brattsystemet efter debattören, läkaren och alkoholmotståndaren Ivan Bratt, och inte förrän 1955 avskaffades motboken.
Nu var i stort sett dagens situation färdig med fortsatt statligt monopol på detaljhandelsförsäljning av alkohol, även om några få liberaliseringar har skett, till exempel att kunder numera själva får plocka sina varor.
Skydd mot utbrett alkoholmissbruk
Svensk alkoholkonsumtion per capita är 16 procent lägre än i Danmark och rimligtvis bör det ha stor inverkan på frekvensen av alkoholskador, även om det till synes saknas aktuella, användbara statistiska landjämförelser i fråga om alkoholskador. Danmark och Sverige är på de flesta sätt lika som samhällen och det som skiljer i förutsättningarna är tillgången till alkohol. Man kan till och med tänka bort distributionsformen, där alkohol som detaljhandelsprodukt i Sverige bara finns på Systembolaget medan danskarna säljer nästan oreglerat. Det är förstås bara i en situation som den svenska som det går att hålla riktig kontroll på tillgången och därmed priset på alkohol.
Gott sortiment och hög kompetens till nytta för måttlighetsdrickare
Många utlänningar förvånar sig över Systembolagets stora sortiment och hur hög kompetens försäljare på Systembolaget har. Det svarar upp mot en trend som visat sig i europeiskt alkoholdrickande, som Frihetsnytt har rapporterat om tidigare; allt fler människor tar hand om sin hälsa genom att dricka mindre, men finare och dyrare alkohol – utöver att alla alkoholkonsumenter kan få förnämlig service på det välutrustade och välbemannade Systembolaget.
Är det en inskränkning av friheten?
Man kan tycka att Systembolaget är lite av Storebror gentemot människor som vill konsumera alkohol, och minskar deras frihet. Men ingen frihet är absolut i något sammanhang. I USA, som många uppfattar som ultraliberalt, är alkoholköp och offentlig alkoholförtäring tillåtna först från 21 års ålder.
Någon reglering finns alltid och kompromissen med Systembolaget har brett stöd. I ett omhändertagande samhälle som det svenska, blir en persons alkoholproblem förr eller senare någon annans omhändertagandeproblem. Det finns orsak att reglera alkohol för att minska antalet alkoholskador (och även skador som har samband med alkohol, olyckor, våld med mera). Den frihetsinskränkningen är inte större än att den som vill alltid kan få tag i alkohol på rimliga villkor. Det är det värt. Systembolaget finns nog kvar ett bra tag till, ungefär i sin nuvarande form, även om i alla fall mindre förändringar träffar alla moderna organisationer. Det är gott och väl så.