Taiwan och Kina förbereder sig på krig

Taiwans väpnade styrkor har försatts i högsta beredskap och förbereder sig på att möta den kinesiska krigsmakten, som samlar stridsvagnar och krigsfartyg på landsidan.

Mobiliseringen kommer efter en längre tid av spänningar mellan Kina och Taiwan, med USA i ryggen. Den direkt utlösande faktorn förefaller vara ett planerat besök i Taiwan från Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, som Kina varnat henne från att genomföra.

USA:s president Joe Biden ska ha sagt att besöket ”inte är en bra idé just nu”, men efter att Pelosi igår landat i Singapore på väg mot besök i flera andra asiatiska länder, uppger taiwanesiska medier fortfarande att hon på tisdag kväll ska besöka Taiwan, enligt Fox.

Pelosis planer på att besöka Taiwan ökade spänningarna mellan länderna ytterligare då amerikanska politiker under snart 20 år avstått från officiella resor dit, enligt en tyst överenskommelse med Kina. Peking anser Taiwan vara en del av Kina och att ett officiellt besök från amerikanska dignitärer närmast är liktydigt med en krigsförklaring.

Kina: ”Ni leker med elden”

Kinas president Xi Jinping uppges att i ett telefonsamtal med president Joe Biden förra veckan ha varnat Washington för att ”leka med elden”. Tidigare har försvarsminister Wei Fenghe varnat sin amerikanska motsvarighet att Politbyrån ”inte kommer att tveka att starta ett krig” om Taiwan förklarar sig självständigt. Fler varningar har kommit från Kinas utrikesminister och andra högt uppsatta tjänstemän.

Zhao Lijian, talesman för kinesiska utrikesministeriet, sade vid en daglig briefing att det vore ”en grotesk inblandning i Kinas inre angelägenheter” om Pelosi besöker Taiwan och att det skulle leda till ”mycket allvarliga” konsekvenser.

– Vi vill än en gång säga till Förenta staterna att Kina är redo, Folkets Befrielsearmé kommer aldrig att stå och se på, och Kina kommer att vidta resoluta åtgärder och kraftfulla motåtgärder för att försvara sin självständighet och territoriella integritet, sade Zhao.

På frågan vad dessa åtgärder kan vara, svarade Zhao:

– Om hon vågar åka, så låt oss vänta och se.

Taiwans premiärminister Su Tseng-chang svarade på måndagen inte på frågor om Pelosis möte verkligen kommer att bli av.

Stridsvagnar vid sundet

Taiwanesiska officerare har kallats hem från ledigheter och styrkor mobiliseras, uppger brittiska The Mirror och flera andra internationella medier. Taiwans försvarsministerium har även sagt till landets flygvapen att ”förbereda sig för krig”.

Samtidigt samlar Kina stridsvagnar och fartyg vid sundet som skiljer Kina från Taiwan, uppger bland andra The Sun.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter