lördag, 1 oktober, 2022

Talibanerna använder biometriska data för att rensa ut meningsmotståndare

8 republikanska senatorer kräver Biden på svar om talibanernas användning av USA:s biometriska datalagring

Senatorer kräver svar från Biden-administrationen i kölvattnet av en Human Rights Watch-rapport som avslöjar hur talibanerna använder biometrisk data som lämnades i augusti förra året när USA drog sig tillbaka från Afghanistan. Den biometriska datan har nu använts av talibanerna för att uppsöka och likvidera amerikanska allierade som fortfarande befinner sig i landet.

Åtta republikanska senatorer begär att Biden-administrationen och försvarsdepartementen ska lämna över information relaterad till den kaotiska evakueringen av amerikanska trupper i Afghanistan. Utöver att överge militär utrustning till ett värde av 70 miljarder kronor lämnade USA också ”känsliga uppgifter, inklusive biometriska data”, om afghanska allierade. Enligt uppgift används denna biometriska data för att rikta in sig på dem som samarbetade med den amerikanska ockupationsmakten.

”Dessa system, som övergavs när den amerikanska militären drog sig tillbaka från Afghanistan, innehöll irisskanningar, fingeravtryck, fotografier, yrkesdata, hemadresser och namn på släktingar”, skrev senatorerna. ”Talibanerna använder denna personliga information för att öka riktade mord, tortyr och påtvingade försvinnanden av afghaner som hjälpte USA”, fortsatte de.

Vad är biometrisk data?

Biometriska data omfattar all information som kan användas för att identifiera människor, såsom fingeravtryck, ögon- och ansiktsinformation, röstläten, DNA, handflatsavtryck, ärr och tatueringar. Sådan data används främst inom säkerhetsfunktioner såsom personidentifiering med ansiktsskanning eller fingeravtryck för att låsa upp mobiltelefonen.

Nackdelar kring biometritekniken kan handla om osäkra datasystem, lagringen av känsliga personuppgifter samt möjligheterna till massövervakning i realtid genom AI som redan implementerats i bland annat Kina. Redan 2012 avslöjade en FBI-chef att underrättelsetjänsterna inte längre behövde bekosta övervakningsutrustning eftersom den finns inbyggd i den apparatur som folk köper själva och som kan avlyssnas.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar