Talibanerna ska bara hålla tyst

Talibanerna vill stoppa all svensk verksamhet i Afghanistan efter koranbränning. Detta får UD att rasa, men inte för att svensk yttrandefrihet hotas, utan för att de inte ska få ge 100-tals miljoner av svenska skattebetalares pengar till landet.

Under tisdagen gick talibanadministrationen ut med att de vill att all svensk verksamhet i landet ska upphöra. Detta med anledning av koranbränningen som ägt rum i Sverige utanför en moské på Södermalm i Stockholm den 28 juni.

I samband med talibanadministrationens uttalande har flera aktörer däribland UD och Svenska Afghanistankommittén gjort uttalanden där man bland annat uttrycker en oro över att inte få ge bistånd till Afghanistan. Man tar också avstånd från de grundlagsskyddade koranbränningarna.

UD säger

– Talibanernas beslut om att stoppa svenska aktiviteter i Afghanistan är djupt oroande. UD ser i nuläget över konsekvenserna av beslutet, inte minst ur ett biståndsperspektiv. Genom att försvåra möjligheten att genomföra nödvändigt bistånd i Afghanistan riskerar talibanregimen att förvärra situationen för den egna befolkningen. Sveriges ambition om att bistå den afghanska befolkningen kvarstår.

Svenska Afghanistankommittén säger

– Svenska Afghanistankommittén fördömer starkt alla handlingar av vanhelgande av den heliga Koranen, precis som vi fördömer alla försök att skapa konflikt eller fientlighet mellan människor baserat på religion, etnicitet, nationalitet eller någon annan uppdelning. 

Zabiullah Mujahid, talesperson för talibanadministrationen säger 

– Efter förolämpningen av den heliga Koranen och beviljandet av tillstånd för förolämpningen av muslimsk tro beordrar den islamiska staten av Afghanistan att stoppa alla svenska aktiviteter i Afghanistan, säger Mujahid.

Tobbe Larsson ”minsta vi kan begära är lite tacksamhet”

Frihetsnytt har talat med Tobbe Larsson, journalist på Frihetsnytt och ställt några frågor med anledning av detta.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Hur ser du på att talibanadministrationen vill att all svensk verksamhet ska upphöra i landet.

– Det är bra, varför ska vi i Sverige bidra med svenska skattebetalares pengar när de är så otacksamma. Vi låter dem komma hit på grund av att deras land inte fungerar avseende yttrandefriheten och dessutom ger vi dem 100-tals miljoner i bistånd. Det absolut minsta vi kan begära är lite tacksamhet för det vi gör. Det sker delvis till bekostnad av att våra äldre vanvårdas för att vi inte har pengar.

Straffas inte de fattiga i Afghanistan om biståndet riskeras?  

– Jag är av uppfattningen att de har ett stort ansvar själva för att talibanerna styr deras land. Den massmediala bilder är att talibanerna är få och inte har ett folkligt stöd men det tror jag inte är sant. Jag är övertygad om att talibanerna har ett stort folkligt stöd och det var därför de relativt oblodigt kunde ta makten.

Hur ser du på UD:s uttalande?

– De är en myndighet och ska inte ta ställning politiskt, och absolut inte ta ställning mot koranbränning då det är en del av den svenska yttrandefriheten. Det bästa de kan göra är att inte uttala sig alls utan strikt fokusera på sin myndighetsutövning och där ingår inte att göra politiska uttalande som inte stödjer de lagar vi har i Sverige.

Varför tror du att de är oroliga för att biståndet ska drabbas på grund av detta?

– De säger att det är på grund av att det afghanska folket ska drabbas men också att ekonomiska orsaker är en viktig del. Hjälpverksamheten är en industri som sätter många människor i arbete och det är en lukrativ verksamhet som de inte vill ska hotas. Det är lite som invandringen till Sverige. De styrande låtsas att de bara handlar om att bry sig om utsatta människor. I själva verket vill de även ha röstboskap och tjäna pengar på invandringen. Det är ett rent ekonomiskt utnyttjande av utsatta människor.

Hur ser du på svenska Afghanistankommitténs uttalande om att de fördömer alla försök till konflikt eller fientlighet mellan människor baserat på religion, etnicitet, nationalitet eller någon annan uppdelning?

– Rent hyckleri på högsta nivå. Talibanerna har ingen respekt för andra religioner. Det ser vi tydligt idag i de länder där de verkar. Men glöm inte vad de gjorde med alla heliga byggnader och andra symboler under talibantiden. De förstörde allt, byggnader som var flera 1000 år gamla. Inte nog med det. De skar halsen och dödade människor på alla upptänkliga sätt för att de hade en annan religiös tro. Svenska Afghanistankommittén är hycklare och borde skämmas. De fick 494 miljoner kronor år 2022 av främst svenska skattebetalare och man kan verkligen fråga sig hur mycket av dessa pengar som går fram till de hjälpbehövande.

Vad säger du om uttalandet från talibanadministrationens talesman?

Han får väl ha den uppfattningen om han vill i sitt land men att han inte accepterar våra seder och bruk i Sverige så till den milda grad att de förbjuder all typ av verksamhet från Sveriges sida i Afghanistan, visar på deras enorma intolerans. Det är därför islam är oförenligt med västerlandet då det bygger på kristna värderingar. Sen kan man tycka vad man vill om kristendomen. Tänk om vi skulle förbjuda dem från att ha verksamhet i Sverige på grund av att deras ledare är muslimer och dödat kristna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Så upprörande. !!!
  494 milj till dessa stollar.
  Dessa 494 miljoner skulle givetvis gått oavkortat till Frihets Nytt , Blågula korset , Mediemässan mm.

  Det enda vettiga hade varit att tömma Afghanistan på kvinnor under 45 .
  Att på sikt helt avfolka landet . Om 50 år skulle det äntligen bli lugnt i Afghanistan.
  Yngre afghanska kvinnor kunde förflyttas till Syd Amerika där dom skulle smälta in.

  Men ..för all del..regimen kan göra bot & bättring !! Ge 494 milj. till Frihets Nytt i nästa budget så skall jag blir nöjd.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter