Talibanledarens hyckleri om yttrandefrihet

Talibanledaren hyllar yttrandefriheten på Twitter samtidigt som han försöker ta bort den svenska yttrandefriheten. Hyckleriet hånas på sociala medier.

Yttrandefrihet är något som måste fungera åt båda hållen. Det går inte att ha yttrandefrihet för en åsikt och samtidigt förbjuda den för en annan, då är det inte längre yttrandefrihet.

FN:s definition av yttrandefriheten gör detta väldigt tydligt. I artikel 19 i FN:s deklaration står det att yttrandefriheten är ”oberoende av gränser”. EU:s definition är lika tydlig och säger att yttrandefriheten ska kunna användas offentligt ”utan offentlig myndighets inblandning”.

Talibanledaren hyllar Twitters yttrandefrihet

Anas Aqqani. Skärmavbild: Twitter/ @AnasHaqqani313
Anas Aqqani. Skärmavbild: Twitter/ @AnasHaqqani313

Talibanledaren i Afghanistan Anas Haqqani hyllade i ett Twitter-inlägg Twitters yttrandefrihet och plattformens offentliga karaktär och trovärdighet. Han skriver även att plattformen inte har en intolerant policy som Meta, som blivit känd för sin censur.

Twitter-inlägget har väckt mycket kritik, inte för att det Haqqani skriver är osant, utan för att Haqqani själv inte står för yttrandefrihet.

Användarna påpekar att samma yttrandefrihet som talibanledaren hyllar Twitter för ger han inte sina medborgare. Användarna skriver att Haqqanis uttalande är ”hyckleri”.

Talibanledaren stoppar svensk verksamhet

När svenskar eldar koraner i linje med Sveriges grundlagsstadgade yttrandefrihet rasar däremot det talibanstyrda landet. I detta fall är yttrandefriheten inte något man ser positivt på och i brist på respekt för det fria ordet stoppas all svensk verksamhet i Afghanistan.

Twitter-användarna som menar att Haqqani är en hycklare när han hyllade Twitters yttrandefrihet hade med andra ord rätt. Yttrandefriheten i det talibanstyrda landet går bara åt ett håll.

FN:s deklaration, artikel 19 om yttrandefriheten:
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.
EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna, artikel 11 - Yttrandefrihet och informationsfrihet:
Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Katastrof för kvinnor som nu får vård på svenska afghnistanskommitens sjukhus.
    Arma krakar …utmärglade kvinnor med döende barn på armen.
    Afghanistan borde tömmas på kvinnor –sedan kan karlarna slåss , bråka om bagateller och tilltvinga sig sex med svagare yngre män/pojkar.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter