Talmannen om åtalsförsöket mot Trump – allvarligt maktmissbruk

Trumps meddelande om att han kommer gripas nästa vecka har väckt reaktioner på flera håll. Talmannen för det amerikanska representanthuset ser det som ett allvarligt maktmissbruk från åklagaren. Samtidigt spås att en arrestering skulle innebära en jordskredsseger för Trump i presidentvalet.

Tidigare under lördagen kunde Frihetsnytt rapportera att USA:s tidigare president Donald Trump gått ut med en varning om att han kommer att gripas på tisdag, sannolikt med anledning av den påstådda otrohetsaffären med porrskådespelerskan Stormy Daniels, och hur hon betalades för att hålla tyst. Det brottsliga skulle då bestå i hur Trumps företag bokförde betalningen.

Uttalandet har snabbt väckt stora reaktioner. Utöver en medial uppmärksamhet har även talmannen för USA:s representanthus, Kevin McCarthy, reagerat på inlägget samt andra rapporter som talar för att åklagaren kommer agera mot Trump. I ett inlägg på Twitter kallar McCarthy det för ”ett allvarligt maktmissbruk av en radikal allmän åklagare” som driver på en politisk vendetta mot Trump.

Han kommer därför att sätta in resurser för att utreda om skattepengar används för att sabotera demokratin med politiskt motiverade åtal. Vad han syftar på är att Trump kommer ställa upp i presidentvalet 2024 och att ett åtal mot honom kommer innebära ett försök att få bort honom från valkampanjen.

Som Frihetsnytt tidigare rapporterat var det exakt vad det politiska etablissemanget ville åstadkomma genom att åtala honom för inblandning i stormningen av Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2021. Ambitionen var att förbjuda honom från att ställa upp i valet.

Men då det inte fanns några bevis mot honom tvingades den utredande kommittén att dra tillbaka stämningen.

Eventuell gynnsam valpåverkan

Ett eventuellt åtal och fängslande av Trump skulle inte nödvändigtvis innebära en katastrof för hans valkampanj, utan skulle till och med kunna gynna den.

Det tror i alla fall Twitterägaren och entreprenören Elon Musk, som i ett inlägg på Twitter spår att om Trump arresteras kommer det innebära att han vinner en jordskredsseger i valet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter