Tankesmedja ska göra EU mer nationalistiskt

Tankesmedja finansierad av Orbáns regering har öppnat i Bryssel

Det konservativa Mathias Corvinus Collegium har nu öppnat i Bryssel. Syftet är bidra till ett annat narrativ om den ungerska politiken, stärka tankefriheten och att motverka EU:s destruktiva politik. 2024 tar Ungern över ordförandeskapet i EU och tankesmedjan kommer att utgöra en viktig roll i att ändra politiken.

Tidigare under hösten kom nyheten att den ungerska tankesmedjan Mathias Corvinus Collegium (MCC) skulle öppna upp ett utbildningscenter i Bryssel. I tisdags slogs portarna upp och invigningen bestod av ett stort antal talare som, trots den konservativa profilen, hörde hemma både långt till vänster och till höger på den politiska skalan, rapporterar Le Monde.

Utmanar EU:s nuvarande politik

Tankesmedjan finansieras av premiärminister Viktor Orbáns regering och utgör en motvikt mot de idéer som genomsyrar dagens EU, såsom federalism, massinvandring och HBTQ. Hemma i Ungern samlar MCC studenter som vill bredda sina kunskaper och förmågor inom olika idéströmningar och åskådningar, utveckla sin engelska och förmåga att debattera, vilket kommer att hjälpa dem att på bästa sätt tjäna sitt land. Det finns även ett program som riktar sig till den romska minoriteten för att få in begåvade studenter därifrån, enligt institutets hemsida.

Ordföranden för tankesmedjan, tillika Orbáns politiska chef, Balázs Orbán (ej släkt med Viktor Orbán), berättade under invigningen att tanken med MCC är tillhandahålla en plattform för intellektuella som vill bidra till en förändring av EU:s alltmer överstatliga karaktär och fientlighet mot demokratiskt valda ledare som inte rättar sig in i ledet.

Den politiska striden 2024

Om två år, 2024, är det val till EU-parlamentet och det efterföljande halvåret är det Ungern som kommer att sitta på ordförandeposten. Enligt Sébastien Maillard, ordförande för tankesmedjan Institut Jacques-Delors, som Le Monde talat med, siktar Orbán på att ideologiskt omvandla EU i en mer nationalkonservativ riktning. Om det är ambitionen kommer han att finna stöd hos bland annat Giorgia Melonis regering i Italien och Andrzej Dudas i Polen.

Närvaron av den nya tankesmedjan i hjärtat av EU kommer att utgöra en viktig faktor för att ta fram kompetenta personer som kan bidra till denna utveckling.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter