Regeringen pratar i nattmössan när den påstår att vindkraft kan byggas ”här och nu” medan satsningar på ny kärnkraft skulle ta längre tid. Det inser allt fler bedömare, inklusive Dagens Industri som skriver det i en ledare.
Med nya energislukande ”gröna” projekt – inte minst satsningen på ”fossilfritt stål” som kommer att sluka hisnande mängder ”grön el” – ökar behovet av svensk energi samtidigt som kärnkraftsreaktorer lägger ner och inga fungerande ersättare finns.
Svenska Kraftnät varnar för att elen inte kommer att räcka och efterlyser mer kraftproduktion.
Regeringens lösning heter havsbaserad vindkraft.
– Det vi måste göra här och nu är att bygga ut havsbaserad vindkraft, sa näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) i en intervju med Ekot i lördags. Näringsministern kallade det för regeringens ”huvudstrategi”.
Han var däremot tveksam till att satsa på små modulära kärnkraftsreaktorer, SMR, vilket exempelvis Moderaterna föreslagit. Här menade näringsministern att tekniken ligger för långt fram i tiden, 10-15 år.
– Omställningen måste ske här och nu och det enda vi har att tillgå på kort sikt är att bygga ut mycket havsbaserad vindkraft, sade sossen.
Pratar i nattmössan
Flera opinionsbildare pekar nu på att Thorwaldson inte verkar veta vad han talar om, eftersom det tar minst lika lång tid för ett genomsnittligt vindkraftverk att tas i bruk.
”[I verkligheten] tar det i snitt mellan 12,5 och 17,5 år för havsbaserade vindkraftsprojekt att gå från ansökan till dess att elproduktionen är igång, enligt Svensk Vindenergi. Kriegers Flak söder om Trelleborg, som nyligen fick tillstånd från regeringen, väntas exempelvis kunna driftsättas 2028 – 26 år efter att ansökan skickades in”, påpekar exempelvis Dagens Industri i en ledare.
Enligt intresseorganisationen Svensk vindenergi har inget svenskt havsbaserat vindkraftverk tagits i drift sedan 2013, inget håller på att byggas idag, inget befinner sig i upphandlings-/projekteringsfasen. De ansökningar som finns på bordet väntas tas i drift mellan år 2032 och 2044.
Växande kritik
Uppenbarligen vet regeringen att kärnkraft skulle kunna byggas ut snabbare och effektivare, men väljer att inte låtsas om detta. Eller också är den så inkompetent att den på riktigt tror att vindkraft kan trollas fram ur hatten på ett par år. Vilket av alternativen som är värst kan förvisso diskuteras.
Under de senaste åren har allt fler börjat kritisera vindkraften som ett påstått miljövänligt alternativ, bland annat en dokumentärserie från Samhällsnytt som pekar på vindkraftens skadeverkningar på både människor och djurliv, och forskare på Uppsala universitet som fokuserar på hur det påverkar samernas renskötsel. Även Frihetsnytt har upprepade gånger framfört kritik.
