Tätare samarbete mellan Trump och Orbán

Ett allt tätare samarbete mellan konservativa krafter i USA och Europa håller på att ta form, vilket avspeglade sig i CPAC-konferensen i Budapest nu i maj och en kommande konferens i Texas, USA. Det skriver den högt uppsatte ungerske politikern Balázs Orbán i schweiziska Weltwoche.

Den 19-20 maj hölls den internationella konferensen CPAC Hungary i Ungerns huvudstad Budapest. Bland talarna fanns Ungerns premiärminister Viktor Orbán; Vita husets tidigare chief of staff Mark Meadows; afroamerikanska opinionsbildaren Candace Owens; Ernst Roetsvice som företräder den pro-vita sydafrikanska organisationen AfriForum; Santiago Abascal som leder det spanska nationalkonservativa partiet Vox; amerikanska tv-personligheten Jack Posobiec; med flera.

Nu sammanfattar den ungerske politikern och akademikern Balázs Orbán – som trots sitt efternamn inte har någon känd släktskap med premiärministern, men däremot haft höga politiska poster i hans regering – lärdomarna från konferensen och det samarbete som börjat växa fram mellan amerikanska och ungerska konservativa, och mellan Viktor Orbán och USA:s förre president Donald Trump. Schweiziska Weltwoche har publicerat en lång artikel med titeln ”Orbáns filosofi” där Balázs Orbán lägger ut texten.

Balázs Orbán jämför de båda ländernas strävanden med Galileo Galileis berömda experiment med att släppa ut klot med olika vikt från det lutande tornet i Pisa. Även om kloten hade olika tyngd föll de med samma hastighet. På samma sätt, menar han, kom det sig att det främsta evenemanget för USA:s republikanska parti hölls i Ungern och inte i Bryssel, Paris eller Berlin – och att Orbán kommer att hålla öppningstalet även vid den kommande CPAC-konferensen i Texas den 4 augusti.

De konservativa krafterna i båda länderna har nämligen, menar Balázs Orbán, insett att man inte kan möta fienden med samma gamla ineffektiva metoder som konservativa har försökt med hittills.

Den vänsterliberala fienden

Den fiende Balázs Orbán syftar på beskriver han som en allians mellan den progressiva vänstern och liberaler – enkelt uttryckt den vänsterliberalism som i det närmaste har uppnått politisk hegemoni över många västländer.

”Detta handlar inte om den vanliga politiska rotationen gällande ekonomin, där en sida vill implementera sin agenda tills en annan politisk kraft tar över styret. Den progressiva alliansen vill omforma samhällets fundament på ett sätt som undergräver de viktigaste västerländska värderingarna: yttrandefriheten och i bredare bemärkelse mänskliga rättigheter inskränks under toleransens och den politiska korrekthetens slagord; vad som brukade kallas demokrati svartmålas som populism, och ett planerat folkutbyte underminerar länders suveränitet”, skriver Balázs Orbán.

”I Ungern var det möjligt att stoppa dessa processer. Vi har bestämt oss för att inte lösa de demografiska problemen genom invandring, utan genom ökat stöd för familjebildning. Vi har sagt nej till woke-ideologin och till sexuell sensibilisering av våra barn mot föräldrarnas vilja”, fortsätter han och förklarar att dessa konkreta resultat är vad som fått amerikanska konservativa att snegla mot Ungern och fråga sig vad de själva kan göra för att imitera framgångarna.

Spela inte efter fiendens regler”

Balázs Orbán pekar på att Viktor Orbán har stolpat upp tolv punkter som han menar att konservativa måste använda sig av för att uppnå framgång i kampen mot västerliberalismen, och går översiktligt igenom några av dem.

”Först och främst är den grundläggande principen att konservativa politiker måste våga spela efter sina egna regler, de får inte låta sig tvingas in i motståndarsidans koordinatsystem. De måste också representera nationens intressen, inte ideologier, och söka efter förbindelsepunkter mellan sig själva och sina allierade. En stark ekonomisk politik är mycket viktig – framgångsrik konservativ politik är otänkbar utan den. Konservativa behöver sina egna medier, institutioner och en gemenskap som skapar sammanhållning.”

Han menar vidare att det tar tid att bygga upp en framgångsrik rörelse och att det är viktigt att konservativa politiker har en tro, ”för utan tro kan människor hamna i vanföreställningen att de kan tillåta sig vad som helst”. Till sist ger han rådet att hålla sig undan alltför marginaliserade föreställningar: ”Konspirationsteorier är framgångsrika i sociala medier, men tenderar att skrämma bort väljare.”

Vänsterliberalismen inte framgångsrik

Balázs Orbán förklarar slutligen att vänsterliberalismen egentligen endast varit framgångsrik i att skaffa sig makt, inte i att bygga upp ett hållbart och framgångsrikt samhälle. ”Medan de progressiva varit upptagna av att bygga en skön ny värld, har förmågan att påverka den verkliga världens problem glidit dem ur händerna. Exempelvis klarar Europa för närvarande inte av att försvara sina fundamentala intressen och förhindra ett krig i sitt närområde.”

Balázs Orbán menar i likhet med sin premiärminister att kriget har drabbat Europa minst lika hårt som det drabbat Ryssland och att sanktionerna bara förlänger lidandet. Han menar att den västerländska civilisationen borde ha en enad front för att kunna bevaka sina intressen, och avslutar:

”Naturligtvis innebär inget av detta att amerikanska republikaners och ungerska konservativas ståndpunkter är helt identiska. USA:s nationella intressen sammanfaller inte alltid med Ungerns intressen. Men vi har också lärt oss de senaste åren att inte överskatta dessa skillnader. Den progressiva sidan har omfattande, välorganiserade och väletablerade internationella relationer på båda sidor om Atlanten. Detta förde oss till insikten att även vi måste leta efter kopplingspunkter och lära oss att utnyttja våra likheter – där vi delar värderingar eller där våra intressen överlappar. Det är det enda sättet vi har en chans att lyckas.”

Trump kunde ha förhindrat kriget”

Likheterna mellan Donald Trump och Viktor Orbán har pekats ut av både vänner och fiender. Inte minst gäller det Trumps ovilja att ”spela efter fiendens spelregler” och hans attityd mot Ryssland som närmast kan beskrivas som ”hård men rättvis” – åtminstone innan medierna satte käppar i hjulet genom sin utstuderade lögncirkus om att Trump skulle vara köpt av Ryssland.

Även på hemmaplan visar Viktor Orbán respekt för den amerikanske ex-presidenten och hävdar att om Donald Trump fått fortsätta som president hade han kunnat avstyra den ryska invasionen av Ukraina.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter